‘The man who sold his skin’ met Koen De Bouw maakt kans op een Oscar, net als ‘Quo vadis Aida’ met Johan Heldenbergh. 

‘The man who sold his skin’ met Koen De Bouw maakt kans op een Oscar, net als ‘Quo vadis Aida’ met Johan Heldenbergh. 

Koen De Bouw en Johan Heldenbergh maken kans op een Oscar

Het was iets later dan gewoonlijk, maar vandaag werden de Oscarnominaties bekendgemaakt. Er maken geen Belgische producties kans op een gouden beeldje, maar Belgische acteurs wel. Zowel ‘The man who sold his skin’met Koen De Bouw als ‘Quo vadis Aida’ met Johan Heldenbergh werden genomineerd. Met ‘Sound of metal’ maakt voor het eerst een Belgische producent kans op de Oscar voor beste film.

Wout Desmytere

“Het is één van de mooiste projecten waar ik de afgelopen jaren aan heb meegewerkt”, zei Johan Heldenbergh begin dit jaar. Dat het Bosnisch oorlogsdrama Quo vadis Aida, waarin hij de Nederlandse kolonel Thom Karremans vertolkt, kans maakt op een Oscar voor ‘beste internationale film’, is dus iets om fier op te zijn. Acht jaar geleden kwam hij al ’s in de buurt van een Oscar met The broken circle breakdown. Heldenbergh krijgt echter concurrentie van Koen De Bouw. De Tunesische film The man who sold his skin, waarin die laatste een cruciale rol speelt, is ook genomineerd in dezelfde categorie.

Eerste keer voor Belgisch productiehuis

Een Belg die wellicht wel een fles opentrekt, is Bert Hamelinck. Hij zat met zijn Belgische, internationale productiehuis Caviar achter ‘Sound of metal’, dat ook zes nominaties versierde, waaronder in de categorie voor beste film. Het zou de eerste keer zijn dat een Belgisch productiehuis het zo ver schopt op de Oscars. Aanvankelijk zou Matthias Schoenaerts in die film de hoofdrol spelen, maar uiteindelijk ging die rol naar Riz Ahmed, die genomineerd werd voor beste acteur. Een week na de première van de film op het filmfestival van Toronto werd Sound of metal opgepikt door Amazon Studios.

Bert Hamelinck. 

Bert Hamelinck. ©  Patrick De Roo

Topfavoriet dit jaar wordt Mank, de biopic over Citizen Kane­-scenarist Herman J. Manckiewicz van regisseur David Fincher. Die haalde 10 nominaties binnen. The father, The trial of the Chicago 7, Judas and the black Messiah, Minari, Nomadland en het door het Belgische Caviar geproduceerde Sound of metal maken elk kans op 6 beeldjes.

De Oscars worden op 25 april uitgereikt.