©  BELGA

Kompany: “Dat er op mij geschoten wordt, deert me niet”

John van den Brom was na de kwalificatie voor de bekerfinale in de zevende hemel. Zijn ploeg Racing Genk dwong die kwalificatie immers af op het veld van zijn ex-club Anderlecht, waar Vincent Kompany ontgoocheld reageerde. “We hebben eigenlijk weinig weggegeven, behalve op de momenten waarop we het echt hebben weggegeven”, zei de trainer van paars-wit.

Sam VarewyckBron: Belga, Eleven Sports

LEES OOK: Genk schakelt Anderlecht uit en ontmoet Standard in bekerfinale

John van den Brom: “Dit doet me wel iets”

“Als je 0-2 voorkomt op Anderlecht en ze maken de aansluitingstreffer, en je moet dan nog zo’n 25 minuten met een man minder verder, dan weet je dat het op de fysiek zal aankomen. Ik heb de jongens steeds gezegd dat ze er fysiek goed voor staan en dat hebben ze vanavond weer getoond”, vertelde een blije John van den Brom. “Ik zeg niet dat we daardoor gewonnen hebben, we hebben gewonnen door vanaf het begin het initiatief te nemen. Zoals we graag wilden. Dat resulteert in een mooie eerste goal, met een mooie loopactie en afwerking van Paul Onuachu, een afmaker pur sang. En een ‘lucky’ tweede goal, daar moeten we ook eerlijk in zijn. Maar soms moet je geluk hebben in het voetbal.”

“Die finale halen is een absolute teamprestatie, dat was ook waar we voor gekomen waren. We wisten dat je tegen Anderlecht strijd moet leveren, en dat hebben we gedaan”, zei de Genk-coach.“Dat Bryan (Heynen, nvdr.) zich excuseert? Ja, dat is mooi. Bryan maakt een fout waardoor Lucumi aan de noodrem moet trekken. Ik heb de fase nog niet gezien, maar ik ga ervan uit dat de rode kaart terecht was. Dat is ook inherent aan voetbal. Maar de trots overheerst. We verloren twee keer tegen Anderlecht, en de belangrijkste wedstrijd winnen we. Ons doel was opnieuw naar Brussel te mogen voor de finale. Daar hebben we naartoe geleefd vanuit een goede teamgeest. Dan is het heel mooi dat je dat bereikt.”

Dat Genk zich net kwalificeerde op het veld van Van den Broms ex-ploeg, deed de Nederlander wel wat. “Als je ergens een finale wil halen, dan liefst hier in Anderlecht. Ik zal altijd veel respect blijven hebben voor Anderlecht, ik heb ook veel respect voor Vincent Kompany. Maar wij zijn superblij dat we ten koste van hen naar de finale gaan. Toen we vanmiddag weggingen uit het hotel, zei de manager ‘coach, we zien u eind april’. Het is een mooie avond.”

“We mogen nu even genieten, nadien moeten we snel de knop omdraaien en ons focussen op de competitie. Vrijdag spelen we alweer, toevallig tegen Standard, later onze tegenstander in de finale. Dat wordt echter een competitiematch waarin we punten willen pakken in de strijd om Play-off 1”, vertelde de T1 van Genk nog.

 

 ©  JEFFREY GAENS

Vincent Kompany: “Paar momenten deden ons de das om”

Bij Anderlecht waren de spelers een hoopje ellende. “Play-off 1 betekent alles nu”, zuchtte Lukas Nmecha. “Voor de club, voor de fans, voor ons spelers. We moeten leren uit onze nederlagen.”

Coach Vincent Kompany beet op zijn tanden, maar heeft toch een apart telsysteem wat kansen betreft. Halve voorzetten rekent hij ook mee. “Alles is relatief, maar dit is toch een harde klap”, zei de coach. “Dit was erg belangrijk voor de club, maar we hadden genoeg open kansen en Genk was vooral gevaarlijk met afstandsschoten. Oké, bij de tegengoals zien we er niet goed uit, maar soms kwamen wij ook één tegen één met de keeper, met de numerieke meerderheid stonden we met acht spelers in de box, ­Mykhalichenko mist daar een grote kans...”

Wat Kompany omschrijft als topkans, was Mykha die niet bij een voorzet kon. Optimistisch. Wij zagen vooral gasten als Diaby en ­Miazga – toch niet de jongsten – falen. “Ik ben geen coach die spelers onder de bus gooit. We winnen samen en we verliezen samen. Diaby verdiende om te spelen op basis van de training. We waren niet onstabiel, maar de laatste passes waren onzuiver en het resultaat ontbreekt. Of de ervaring van Trebel ons iets kan bijbrengen? Dat is een pluspunt – zeker nu hij scoort uit stilstaande fases – maar we beslissen in functie van de ploeg.”

De druk neemt toe voor Play-off 1. De nooduitgang van de ­beker is weg.

“Mijn taak is om de stress weg te nemen. Ik ga in de wind staan voor mijn spelers. Dat er dan op mij geschoten wordt, deert me niet. Ik kan ze helpen om die stappen te zetten om matchen te winnen.”

 

 ©  BELGA

Vastgoed

Jobs in de regio