© rr

Politieman vrijgesproken voor buitensporig geweld op Luchtbal

Het Antwerpse hof van beroep heeft een vroeger lid van het snelleresponsteam (SRT) van de lokale politie van Antwerpen vrijgesproken voor het onwettig gebruik van geweld. In eerste aanleg had hij nog vier jaar cel met probatie-uitstel gekregen.

Bron: BELGA

De politie werd in de nacht van 10 juni 2016 naar een jeugdcentrum in de Antwerpse wijk Luchtbal geroepen na een melding over een persoon die door een groepje jongeren achtervolgd werd met stokken. Toen de agenten en het SRT ter plaatste kwamen, stoven de aanwezige jongeren uiteen. Ook de toen 22-jarige Abdelilah A. nam de benen, maar werd door een agent tegen de grond gewerkt. Volgens de jongeman zou een andere politieman hem toen nog een harde trap in het gezicht hebben gegeven.

In het proces-verbaal vermeldde de agent die Abdelilah gevat had, dat de beklaagde tijdens de achtervolging tegen het op de grond liggende slachtoffer was gebotst en dat hij daarbij diens hoofd geraakt had met zijn scheenbeen. Per ongeluk, dus. Later stapte de agent naar zijn overste en vertelde hij dat de beklaagde opzettelijk tegen het hoofd van Abdelilah geschopt had.

De beklaagde ontkende dat echter met klem. Twee jaar na de feiten werd op zijn vraag een confrontatieverhoor georganiseerd met zijn intussen ontslagen collega. Die laatste zei dat hij er niet meer zo zeker van was dat de trap doelbewust gebeurde. Hij vertelde ook dat hij alleen maar naar zijn overste was gestapt omdat er daags na de feiten een krantenartikel was verschenen, waarin stond dat hij Abdelilah A. zou hebben toegetakeld.

Aangeboren syndroom

De rechter in eerste aanleg vond de schuld van de politieman toch bewezen en veroordeelde hem tot vier jaar voorwaardelijke celstraf, een beslissing waartegen hij beroep aantekende. Het hof vond het aangetoond dat hij tijdens de achtervolging het hoofd van Abdelilah A. had geraakt. “Maar er kan niet met zekerheid besloten worden dat de beklaagde opzettelijk een trap tegen het hoofd heeft gegeven, noch dat hij verantwoordelijk is voor de vastgestelde verwonding aan het oog van Abdelilah A.”

De twintiger heeft een aangeboren syndroom, waardoor hij enigszins uitpuilende ogen heeft. Door de opgelopen verwonding is zijn zicht verder achteruit gegaan. In eerste aanleg werd de politieman veroordeeld om hem 19.422 euro schadevergoeding te betalen, maar door zijn vrijspraak grijpt Abdelilah A. daar nu naast. Zijn arrestatie leidde destijds tot zware rellen op de Luchtbal, waarbij politievoertuigen bekogeld werden. blg

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio