©  BELGA

Opnieuw ophef na racistisch grapje van Cercle-coach Vanderhaeghe

Uitgerekend in het weekend waarin de Pro League inzette op diversiteit, maakte het Belgische profvoetbal een belabberde indruk. Nadat Anderlecht-kapitein Albert Sambi-Lokonga de regenboogband “uit bijgeloof” niet zichtbaar droeg, blijkt nu dat Cercle Brugge-coach Yves Vanderhaeghe in de wedstrijd tegen Genk een racistisch grapje maakte tegen collega-trainer John van den Brom. Luid en duidelijk, terwijl de vierde ref tussen hen in stond.

lvdw, kv, kvu, wic

Aanleiding was een luchtduel tussen Cercle-verdediger Jean Marcelin en Paul Onuachu, waarbij gefloten werd voor een overtreding op de Nigeriaanse spits van Genk. “Hij krijgt hem op zijn neus. Maar er was geen fout aan. Hij krijgt hem wel op zijn neus. Er zit daar geen been in. Bij die gasten zit er geen been in, hè”, zegt Vanderhaeghe luid in de richting van Genk-trainer John van den Brom. Die woorden werden duidelijk geregistreerd en maandagavond uitgezonden in het voetbalpraatprogramma Extra Time.

De opmerking was duidelijk bedoeld als grapje, maar de racistische ondertoon valt niet te ontkennen. Vanderhaeghe heeft nochtans de naam een minzame, rechtschapen man te zijn die nooit eerder in opspraak kwam.

De Pro League, de belangenvereniging van profclubs, heeft omwille van het incident al contact opgenomen met Cercle Brugge en hen aangemaand het voorval met Vanderhaeghe te bespreken. Dat gesprek is er ook al gekomen, werd ons bevestigd door de Vereniging.

“Van kwade bedoelingen absoluut geen sprake”

“In navolging van de uitspraak van Yves Vanderhaeghe tijdens KRC Genk-Cercle Brugge bevestigt de Vereniging dat het voorval dinsdag met Yves Vanderhaeghe werd besproken”, klinkt het. “Van kwade bedoelingen is absoluut geen sprake. De uitspraak was dan wel ongepast, maar Yves Vanderhaeghe benadrukt dat hij geen enkele racistische intentie had. Cercle Brugge is een voetbalploeg met een maatschappelijke verantwoordelijkheid die sociale inclusie hoog in het vaandel draagt. Racisme heeft, in welke vorm dan ook, geen enkele plaats in de samenleving.”

De trainer zelf reageerde liever niet op het incident.

Diversiteit

Het Belgische profvoetbal toont zo uitgerekend in het weekend waarin de Pro League stevig inzette op diversiteit dat er nog werk is. Eerder bleek ook al dat Anderlecht-kapitein Albert Sambi Lokonga zijn regenboogband die diversiteit had moeten promoten, had weggemoffeld onder zijn kapiteinsband “uit bijgeloof”. Om dat recht te zetten, heeft de middenvelder van Anderlecht aangekondigd dat hij komend weekend in de halve finale van de beker tegen Genk de band alsnog zichtbaar zal dragen.

MEER OVER Cercle Brugge

Meer voetbalnieuws