© BFS

Wake voor vermoorde David: “Dit mag en kan nooit meer opnieuw gebeuren”

In Beveren is maandagavond een stille wake gehouden ter nagedachtenis van de vermoorde David P. Vrienden, buurtbewoners en sympathisanten staken op zo’n honderd meter van de plaats waar hij werd doodgestoken kaarsjes aan.

Bert Foubert

LEES OOK: “Minderjarige verdachten waren al gekend voor feiten van gaybashing”

Een naar schatting vijftigtal mensen verzamelden om 19 uur op een graspleintje in de Lesseliersdrief. Zo’n honderd meter verder in het park werd David P. vrijdagnacht doodgestoken door drie minderjarigen. Die hadden de kraanman uit Sinaai, die openlijk homo was, in de val gelokt via een datingsite.

“Een zwarte dag voor heel onze holebigemeenschap”, nam organisator voor de wake Tom Goossens ingetogen het woord. “Wat er met David is gebeurd, was niets meer of niets minder dan een homomoord. David was goed gekend en geliefd binnen onze gemeenschap. Hij werd op een tragische en brutale manier van ons weggerukt. Nu moeten we tonen dat we verbonden zijn. Na regen komt zonneschijn, en daartussen onze regenboog. En daarop zal David altijd voortleven. Hij zal nooit vergeten worden.”

LEES OOK: Holebigemeenschap “ontredderd en geschokt”

 

 ©  joris herregods

Gay pride

Alexandra was samen met heel haar gezin vanuit Temse naar Beveren afgezakt om te rouwen om David en de holebigemeenschap een hart onder de riem te steken. “Mijn zoon is homo”, getuigde ze nadat ze een kaarsje had aangestoken bij de regenboogvlag.

“Dit had zomaar ook met hem kunnen gebeuren. Ik kam amper geloven dat iets als dit vandaag nog mogelijk is in België. Toen we lazen wat er was gebeurd brak ons hart. Dit toont aan dat een gay pride echt nodig is. Homoseksualiteit is geen ziekte. We leven in de eenentwintigste eeuw.”

Ook Joren Houtevels, Mister Gay Belgium, was aanwezig tijdens de wake. “Het is belangrijk om te laten zien dat wat er gebeurd is, niet normaal is. Onze gemeenschap is al te lang te slecht behandeld. Maar door de aanwezigheid van iedereen wordt elk lichtje dat hier voor David brandt alleen maar groter. Ik kan alleen maar hopen dat er nog meer initiatieven komen als deze. Dit mag en kan nooit meer opnieuw gebeuren.”

Volgens Tom Goossens is er in kleine gemeenten nog altijd een verkeerde mentaliteit op het vlak van holebi’s. “Homo’s die opgroeien in Beveren of in andere kleinere gemeenten, verhuizen naar Antwerpen. Dat is jammer genoeg de realiteit.”

Buurtbewoners Bert en Koen kwamen ook hun steun betuigen. “Dat zoiets in onze buurt kon gebeuren, hielden we niet voor mogelijk. Op en rond dit plein zijn we opgegroeid. We zijn geschokt door wat er zich hier zo vlakbij heeft afgespeeld.”

De wake voor David werd afgesloten met een lang applaus.

 

 ©  jhs

 

 ©  BELGA

 

 ©  jhs

MEER OVER Video

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio