© Nattida-Jayne Kanyachalao

Op drie Antwerpse pleinen klonk luide roep om meer vrouwenrechten

Antwerpen -

Op drie Antwerpse pleinen verzamelden maandagnamiddag telkens honderd mensen in het teken van de strijd voor vrouwenrechten. Het was een actie van het ‘Collectief 8 maars’. De eisen werden ondersteund door de vakbonden ABVV en ACV.

De actievoerders verzamelden op het Sint-Jansplein, het De Coninckplein en het Operaplein in Antwerpen. De pleinen zijn niet toevallig gekozen.

“Omdat we veel mensen wensten te bereiken, kozen we ook voor het Sint-Jansplein en het De Coninckplein in toch eerder volkse wijken”, zegt Sarah Scheepers, woordvoerder van Collectief 8 maars. “De actie begon om 17.30u, omdat dan de meeste mensen thuis komen van hun werk of vertrekken voor de late shift.”

©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Het De Coninckplein kreeg symbolisch de nieuwe naam Es Ahora-plein. Dit was de leuze van de Argentijnse vrouwen die via actie de legalisering van abortus afdwongen in hun land en het betekent ‘de tijd is nu’.

Ook voor ‘Collectief 8 maars’ blijft abortus een belangrijk strijdpunt met onder meer het schrappen van abortus uit het strafwetboek en de verlenging van de abortustermijn van twaalf naar achttien weken.

Het Operaplein was dan weer tijdelijk het Heldinnenplein.

De actievoerders eisen een minimumloon van 14 euro per uur, een volwaardig pensioen voor iedereen van 1.500 euro netto per maand. Daarnaast is er de oproep tot een einde aan seksueel geweld, investeringen in openbare diensten en een einde aan de vermarkting van de zorg. svw

©  Nattida-Jayne Kanyachalao

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio