Jos Ackx was de oudste en de hevigste supporter van de Heistse ijshockeyclub Olympia.  

Jos Ackx was de oudste en de hevigste supporter van de Heistse ijshockeyclub Olympia.  © rr

Ijshockeyclub Olympia verliest trouwste supporter Jos Ackx (96): “Hij zag in totaal zo’n 1.500 thuiswedstrijden”

Heist-op-den-Berg -

In woonzorgcentrum Heilige Familie in Heist-op-den-Berg is vrijdag Jos Ackx (96) overleden. Hij stond bekend als oudste en hevigste supporter van de Heistse ijshockeyclub Olympia. Hij was ook de laatste Heistse ‘werkweigeraar’ die in 1944 door de Duitsers thuis werd opgepakt.

Kristof Van Rompaey, Leon Ceulemans

Heistenaar Jozef ‘Jos’ Ackx heeft in totaal zo’n 1.500 thuiswedstrijden van Olympia gezien. Hij was erbij toen de club, die overkwam vanuit Merksen, op 12 oktober 1973 haar eerste wedstrijd speelde op de toen nog nagelnieuwe Heistse ijsbaan: een partij tegen Den Bosch die met 1-3 werd verloren.

“Jos is de enige die ongeveer alle thuiswedstrijden van Olympia Heist gezien heeft”, zegt Jan Casteels van het clubbestuur. “Ik heb nooit geweten dat hij er niet was. Hij is zelf tot drie keer toe afgevoerd omdat hij een puck in het gezicht kreeg. Telkens gebeurde dat tijdens wedstrijden tegen HYC Herentals. Zijn laatste match zag hij op 2 oktober 2020: de reserve tegen Mechelen. Zijn grote idool was Steve Wijns, die ongeveer 750 wedstrijden bij de eerste ploeg speelde.”

Jos was ook lid van de Nationale Vereniging van Werkweigeraars en Weggevoerden 1940-1945. “Hij was de laatste Heistse ‘werkweigeraar’ die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd opgepakt”, weet Casteels. “Dat gebeurde op 18 juli 1944, terwijl hij thuis pattatenbloem aan het maken was. Hij heeft tot de bevrijding in Berlijn moeten werken.”

Jos was weduwnaar en laat een zoon en twee kleinkinderen achter. Op woensdag 10 maart is er van 18.30 tot 19.30u de gelegenheid om een laatste groet te brengen. Door de coronamaatregelen vindt de uitvaartplechtigheid in beperkte kring plaats. De begraving van de asurne gebeurt in het familiegraf op de begraafplaats in Heist-centrum.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio