Aangeboden door ENIT
Reschenmeer

Reschenmeer© IDM Südtirol Ph.: Kirsten-J. Sörries

Ontspannende fietspaden en pittige kuitenbijters

5x Noord-Italië ontdekken vanop de fiets

Noord-Italië is één van Europa’s grootste schatten. Deze prachtige regio ligt bedekt met historische steden, idyllische wijngaarden, robuuste bergen, dromerige meren en uitgestrekte kustlijnen. Langs honderden adembenemende routes verken je de hele regio makkelijk vanop de fiets. Een unieke ervaring die ongetwijfeld naar meer smaakt.

Van de Alpen tot de Middellandse Zee, de vele fietspaden verbinden al het moois dat Noord-Italië te bieden heeft. Er is voor elk wat wils. Zo cruise je samen met het hele gezin langs een uitgestippelde stadsroute of trek je met een mountainbike de bergen in om er je eigen weg te banen. Deze vijf fietspaden zijn vlot bereikbaar voor wie met de wagen vanuit België komt.

1. Dwars door Zuid-Tirol

Aan de start van de Brenner-Bolzano route flirt je even met de Oostenrijkse grens. Vervolgens leiden een oude spoorweg en de oevers van de rivier Eisack je naar de pittoreske straten van Bolzano/Bozen, de grootste stad van Zuid-Tirol. Wie dieper de natuur in wil, kiest voor het pad van Pustertal. In deze groene vallei volgen kleine dorpen, woeste rivieren en culturele schatten elkaar in sneltempo op. Het perfecte Instagramplaatje schiet je aan het Reschenmeer, waar de top van een gezonken klokkentoren magisch boven het wateroppervlak uitsteekt. Van hieruit trap je verder langs de Via Claudia Augusta, een route van 140 kilometer die je naar Meran/Merano brengt.

Reschenmeer

Reschenmeer © IDM Südtirol Ph.: Matt Cherubino

2. Rond het Gardameer

Aan de rand van het blauwe Gardameer zweef je tijdens een tocht van twee kilometer letterlijk boven het water. Een spectaculair pad, ‘the Cycle lane of Dreams’ genoemd, hangt er aan de rotsen en trakteert je op een fenomenaal uitzicht over het meer. Het fietspad is zeer toegankelijk, ook voor gezinnen met kinderen. Zelfs ’s nachts fiets je er dankzij de ledverlichting zalig rond.

Ook voor langere fietstochten is het Gardameer het ideale vertrekpunt. Zo ben je 65 kilometer onderweg naar het betoverende meer van Cavedine, een weg die je door het maanachtige Marocche voert. Aan de voet van de groteske Monte Brione fiets je dan weer van Riva del Garda naar Torbole.

Stelvio

Stelvio © IDM Südtirol Ph.: Matt Cherubino

3. Legendarische beklimmingen

Aan stevige beklimmingen geen gebrek, dat bewijst de Giro d’Italia. Liefhebbers van deze legendarische wielerronde kruipen in de huid van een profrenner tijdens een rit op de Stelvio Tour. Langs 48 haarspeldbochten bedwing je één van Europa’s hoogste bergketens. Aan de eindmeet heb je een hoogteverschil van maar liefst 1.800 meter in de benen. Ook de iconische bergpassen van Mortirolo en Gavia staan garant voor een intensieve tocht door een mysterieus decor.

Dolomieten

Dolomieten © IDM Südtirol Ph.: Helmut Rier

4. Wijn proeven onderweg

Wie zich aan de bijna 140 kilometer lange Roero Bike Tour waagt, trapt langs heuvelachtige boomgaarden, charmante dorpen en riante kastelen. Halt houden doe je bij één van de romantische wijngaarden in de buurt, waar je proeft van de lekkerste drank die Italië te bieden heeft. Deze glooiende wijnvelden zien er zo betoverend uit dat Unesco ze uitriep tot Werelderfgoed.

5. Pelgrims achterna

Eén van Italiës bekendste routes is de Via Francigena. Dit pad van ruim 1.000 kilometer volgt de weg die de middeleeuwse pelgrims aflegden naar Rome. Je kan de tocht te voet of met de fiets maken. Onderweg bewonder je de Grote Sint-Bernhardpas, het Toscaanse Siena en de weidse Povlakte.

Toscane

Toscane © Toscana Promozione

Wist je dat:

Italië sponsor is van de Waalse Pijl en van Luik-Bastenaken-Luik? Als dat geen liefde voor fietsen is…

Meer Italiaanse inspiratie nodig? Ontdek alles wat Italië te bieden heeft op de website, Facebook-, YouTube- en Instagram pagina van de Italiaanse Nationale Dienst voor Toerisme.