©  Kristof Vadino

Wat mag er juist buiten? Deze versoepelingen gaan vanaf vandaag in

Vanaf maandag 8 maart treden in ons land een aantal nieuwe coronamaatregelen in werking. Zo is het voortaan toegestaan om meer dan 4 mensen te ontmoeten in de buitenlucht. Ook mogen enkele beroepen heropstarten. Een overzicht.

wer

SOCIAAL

Vanaf vandaag mag je buiten met tien personen samenkomen, in plaats van met vier. Bijvoorbeeld voor een wandeling of in je tuin, om bij te praten. Je moet te allen tijde voldoende afstand houden van die mensen, en desnoods een mondmasker dragen.

Om alle discussie achteraf te vermijden, stelt de regering nu duidelijk dat kinderen onder de 12 jaar niet meetellen.

Het hoeven niet altijd dezelfde tien mensen te zijn met wie je – op voldoende afstand – buiten afspreekt. Het gaat immers niet om dichte contacten of zogenaamde knuffelcontacten.

Tijdens de kerstvakantie mocht je enkel mensen in je tuin ontvangen, wanneer die niet door je huis moesten om je tuin te bereiken. Die regel is afgeschaft. Het bezoek wordt wel gevraagd meteen door te wandelen naar de tuin. Ook de regel dat de mensen in je tuin je toilet niet mogen gebruiken, is verleden tijd.

Er kunnen maximaal 50 personen, en maximaal 1 persoon per 10 vierkante meter, deelnemen aan begrafenissen of crematies, zowel in een daartoe bestemde ruimte, als buiten op een begraafplaats.

ACTIVITEITEN

Georganiseerde activiteiten zijn toegelaten voor kinderen tot en met 12 jaar met maximaal 10 binnen of 25 buiten. Bij sporttrainingen mogen ze vergezeld worden door één persoon van hetzelfde huishouden.

Georganiseerde activiteiten blijven toegelaten voor jongeren tot en met 18 jaar met maximaal 10 buiten.

BEROEPEN

Fotografen mogen in hun lokalen meer personen tegelijkertijd ontvangen, voor wat betreft personen van hetzelfde huishouden, personen die een duurzaam contact onderhouden of kinderen tot en met 12 jaar.

Privésauna’s mogen openen, voor zover deze gebruikt worden door personen van hetzelfde huishouden of personen die een duurzaam contact onderhouden (jacuzzi’s, stoomcabines en hammams blijven gesloten).

Diensten voor haarverzorging en verkoop van voedingswaren aan huis zijn opnieuw toegelaten. Deur-aan-deurverkoop blijft verboden, maar bijvoorbeeld een ijskar mag wel rondrijden.

1 APRIL

Je mag met negen andere vrienden vanaf vandaag dus ergens buiten een balletje trappen. Maar georganiseerde voetbaltrainingen in openlucht zijn nog niet toegelaten. Daarvoor is het wachten op 1 april.

Ook vanaf 1 aprilmag de cultuursector buitenactiviteiten organiseren voor maximaal vijftig personen. Vanaf hetzelfde moment mogen in openlucht ook erediensten voor vijftig personen worden georganiseerd. Tegelijk gaan ook de pretparken weer open.