©  BELGA

EK INDOOR. Elise Vanderelst snelt naar goud op 1500 meter, Isaac Kimeli en sterke Robin Hendrix in finale 3.000m

Na Nafi Thiam in de vijfkamp heeft België opnieuw goud veroverd op het EK indoor. Elise Vanderelst was op de 1500 meter de snelste van het pak. Eerder op zaterdag plaatste Isaac Kimeli zich in het Poolse Torun voor de finale van de 3.000 meter, terwijl Zagré en Berings de halve finales op 60m horden bereikten. Zondag is de slotdag van het EK.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

Vanderelst zette in de finale van de 1.500 meter een straf nummer neer. Onze landgenote liep lange tijd goed mee in de kopgroep en snelde in de laatste 200 meter nog de Spaanse Guerreiro voorbij, om te eindigen in een tijd van 4:18.45. Na het goud en zilver van Nafi Thiam en Noor Vidts vrijdag op de vijfkamp heeft België zo een derde medaille beet, al het tweede gouden exemplaar. Vanderelst is bovendien de eerste Belgische ooit die op het EK indoor goud wint op de 1.500 meter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik kan het bijna niet geloven”, aldus de Waalse. “Ik had dit echt niet verwacht, want gisteren had ik een tamelijk lastige reeks gehad, waarin ik heel wat energie verspeeld had. Nadien heb ik mijn coach overlegd om het tactische plan aan te passen en we besloten dat ik aan de binnenkant moest blijven. Toen ik zag dat er een gat kwam, heb ik me er meteen ingegooid. Met een versnelling ging ik voorbij het groepje. Guerrero liep nog voor mij, maar ik wist dat ik haar kon inhalen, want ik had haar eerder al eens geklopt. Ik ging haar meteen voorbij en bleef maar lopen, want ik dacht zelfs dat ik de anderen nog in mijn rug had”, vertelde Vanderelst na afloop.

Het hoofddoel van komende zomer zijn de Spelen van Tokio, ook al is de kersverse indoorkampioene nog niet zeker van kwalificatie. “Momenteel ben ik nog niet gekwalificeerd, maar ik denk dat deze zege me toch heel wat punten zal opleveren, ook al was de chrono niet uitzonderlijk. Ik sta ook niet al te slecht in de ranking, dus de Spelen, dat is toch wel mijn doel komende zomer.”

 ©  BELGA

Kimeli naar finale 3.000 meter

In de derde en laatste reeks van de 3.000 meter kwam Isaac Kimeli als tweede over de streep in 7:49.46. Hij ging in de slotmeters de uitlopende Noorse favoriet Jakob Ingebrigtsen, de winnaar van de 1.500 meter, voorbij en finishte in het zog van Jimmy Gressier (7:48.93). De Fransman had de hele race voorin gelopen met de Nederlander Mike Foppen. Die laatste kraakte in de laatste rechte lijn.

Vorige maand liep Kimeli in Gent een persoonlijk record van 7:44.17. Daarmee moet hij op de Belgische ranglijst aller tijden alleen dopingzondaar Mohammed Mourhit (7:38.94) laten voorgaan.

Robin Hendrix werd in de tweede reeks derde in een persoonlijke besttijd (7:46.76) en plaatste zich zo ook voor de finale. John Heymans, de derde Belg op de 3.000 meter, kwam in de eerste reeks als zevende over de streep in 7:58.13, ruim zes seconden boven zijn pr (7:51.71). Hij werd nadien gediskwalificeerd omdat hij met de linkervoet buiten de baan belandde.

De top drie van de drie reeksen en de drie snelste tijden plaatsten zich voor de finale. Die staat zondag om 17u52 geprogrammeerd.

 ©  BELGA

Smets zevende in polsstokfinale

Polsstokspringster Fanny Smets is zevende geworden op het EK indoor. De 34-jarige Belgische kampioene ging bij haar eerste pogingen over 4m35 en 4m45. Daarna faalde ze drie keer op de Belgische recordhoogte van 4m55. De 23-jarige Zwitserse Angelica Moser veroverde het goud door over 4m75 te gaan, de Sloveense Tina Sutej pakte met 4m70 zilver. De Britse topfavoriete Holly Bradshaw kwam niet hoger dan 4m65 en deelde het brons met de Wit-Russische Irna Zhuk.

“Ik ben gefrustreerd dat ik die 4m55 niet heb gehaald, maar als ik eerlijk ben: ik heb wel een tendinitis aan de aanhechting van mijn bil, sinds zes weken. Ik heb al een maand niet meer kunnen doortrainen. Sinds het Belgisch kampioenschap heb ik niet meer gesprongen. Mijn aanloop was heel onregelmatig. Daarom heb ik niet alles eruit kunnen halen in mijn sprongen. Uiteindelijk is die zevende plek ook wel aanvaardbaar. Die vrouwen die boven mij staan hebben allemaal PR’s boven de 4m70. Gezien de omstandigheden met mijn bil heb ik een nog aanvaardbare prestatie geleverd. De frustratie is er vooral omdat ik weet dat ik zonder hinder wel beter zou kunnen”, bekende Smets na afloop.

De intussen 34-jarige zevenvoudige Belgische kampioene is aan haar laatste seizoen bezig en trekt er na de Spelen definitief een streep onder. “Alles is daarop gericht. Voorlopig sta ik rond de dertigste plaats in de ranking. Hier sprokkel ik ook nog wel wat punten. Dat komt wel goed, ik wil er nog van genieten zolang het kan.”

 ©  AFP

Crestan niet naar finale 800 meter bij mannen

Eliott Crestan heeft net naast een finaleplek gegrepen in de 800 meter bij de mannen. De Belgische recordhouder (1:46.40) werd derde in 1:48.12, na de Fransman Pierre-Ambroise Bosse (1:47.86) en de Pool Adam Kszczot (1:48.12). Kszczot ging pas in extremis voorbij onze landgenoot. Alleen de eerste twee van de drie halve finales lopen zondag om 18u25 de finale.

“Vooraf had ik de halve finales als doel gesteld, maar eens je daar staat wil je natuurlijk naar de finale. Ik ben wel tevreden met mijn kampioenschap. Ik heb me laten zien en ervoor gevochten in de halve finales”, vatte Crestan na afloop samen.

“Ik had het wat lastiger dan gisteren, maar dat is normaal, want het niveau in mijn halve finale lag echt wel hoog. Pierre-Ambroise Bosse en Adam Kszczot zijn echt wel de referenties in de 800 meter. Zij hebben heel wat meer ervaring en ze waren gewoon sterker. Ik heb geprobeerd om te doen zoals gisteren, met halverwege een stevige versnelling maar Bosse wou de leiding niet afgeven. Hij is dan ook de wereldkampioen en hij weet wat hij doet. Hij laat je gewoon niet passeren.”

Scaunet mist finale 800 meter bij vrouwen

Bij de vrouwen kon ook Vanessa Scaunet kon zich zaterdag op de voorlaatste dag van het EK indooratletiek niet plaatsen voor de finale van de 800 meter.In de eerste halve finale eindigde Scaunet in 2:07.71 op de zesde en laatste plaats. “Ik heb iedereen verbaasd door hier te staan in de halve finales. Ik wist dat het vandaag alle richtingen kon uitgaan: heel goed en heel slecht. Het ging ook echt wel goed, tot halverwege en dan zijn de benen ontploft. Spijtig, maar ik heb toch boven de verwachtingen gepresteerd. Ik kan alleen maar blij zijn met hetgeen ik hier gedaan heb”, vertelde ze na afloop.

“Ik ben echt wel sneller gestart dan vrijdag in de reeksen, dat was ook het plan om goed mee vooraan te zitten om zo beter te kunnen anticiperen. Achteraf gezien heb ik misschien zelfs iets te veel. Ik heb in ieder geval alles gegeven en gedaan wat ik moest doen. Tijdens de opwarming voelde ik me echt wel goed, maar in de race voelde ik ronde na ronde mijn benen zwaarder worden. Ik had die frisheid niet meer om nog te spurten.”

 ©  BELGA

Kobe Vleminckx grijpt naast plaats in finale: “Had op meer gehoopt”

De halve finale van de 60m bij de mannen bleek zaterdagmiddag het eindpunt voor Kobe Vleminckx op het EK indoor in het Poolse Torun. In 6.68 eindigde hij in de eerste halve finale op de vijfde plaats, wat zoveel betekent als de uitschakeling. Een verbetering van zijn persoonlijk record (6.65) zat er niet in, al kwam de 22-jarige Vleminckx er wel twee keer erg dichtbij. In de reeksen had hij enkele uren voordien immers al 6.67 op de tabellen gezet.

“Ik ben toch wel wat teleurgesteld, ik had zeker op meer gehoopt. Vanochtend was ik al heel goed en de opwarming daarnet draaide ook heel goed. De start was goed, maar nadien kwam de versnelling er niet helemaal uit, waardoor je enkele honderdsten mist en dat is voldoende om de finale te missen. Ik heb er alles proberen uit te halen, maar het moet er hier ook uitkomen. Eén foutje op de 60m en het is afgelopen. Mijn race analyseer ik later nog met mijn coach. Pas dan zal blijken wat er echt fout is gegaan. Op naar de volgende.”

Lamont Marcell Jacobs won zaterdagavond de 60 meter sprint. In 6.47, een beste wereldjaarprestatie, liet de 26-jarige Italiaan de Duitser Kevin Kranz (6.60) en de Slovaak Jan Volko (6.61) ruim achter zich. Outdoor is de in Texas geboren Jacobs de Europese vicekampioen.

 ©  BELGA

Zagré en Berings bereiken halve finales 60m horden

Anne Zagré en Eline Berings hebben zich zaterdag op het EK atletiek indoor in het Poolse Torun gekwalificeerd voor de halve finales van de 60 meter horden.

Zagré liep in de tweede reeks naar de derde plaats in 8.06, een honderdste boven haar seizoensbeste. Haar persoonlijk record bedraagt 7.98. De Hongaarse Luca Kozak won in 8.04, dezelfde tijd als de Britse Tiffany Porter.

Berings eindigde in de derde reeks als vijfde in 8.19, een tijd waarmee ze werd opgevist. Met die chrono bleef Berings ruim boven haar pr (7.92) en zeven honderdsten boven haar beste chrono dit seizoen. De Poolse Pia Skrzyszowska won in 7.96. In de reeks werd de Finse Anni Siirtola uitgesloten na een valse start.

Voor de 34-jarige Berings is Torun 2021 haar laatste indoorkampioenschap. Haar hoogtepunt (in zaal) kende ze in 2009 met een gouden medaille op de 60m horden op het EK in Turijn.

De top drie van de zes reeksen en de zes snelste tijden plaatsten zich voor de halve finales. Die staan zondagmiddag (vanaf 13u30) op het programma. Aansluitend is er de finale (17u15).

Europese titels 400 meter voor Spanjaard Oscar Husillos en Nederlandse Femke Bol

In het Poolse Torun hebben de Spanjaard Oscar Husillos en de Nederlandse Femke Bol zich zaterdag tot Europees kampioen op de 400 meter gekroond. Husillos hield in 46.22 twee Nederlanders achter zich. Tony van Diepen liep in 46.25 naar zilver, Liemarvin Bonevacia in 46.30 naar brons.

Bij de podiumceremonie van de vrouwen weerklonk wel het Wilhelmus. Bol maakte in 50.63, een nationaal record, haar favorietenrol waar. Het zilver ging naar de Poolse Justyna Swiety-Ersetic (51.41), het brons was voor de Britse Jodie Williams (51.73).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Atletiek