OVERZICHT. Dit is het plan van het Overlegcomité: grote versoepelingen per maand

Het Overlegcomité heeft een plan opgemaakt met grote versoepelingen per maand. In maart kunnen we elkaar buiten meer ontmoeten, voor april is er een heus buitenplan en vanaf mei moet er binnen meer mogelijk zijn. Om dat in mei weer mogelijk te maken, zal er massaal ingezet worden op sneltesten. Op 26 maart zal een nieuw Overlegcomité plaatsvinden.

doro, jvh, wle
Het plan van het Overlegcomité (bekijk onderaan dit artikel op groter formaat). 

Het plan van het Overlegcomité (bekijk onderaan dit artikel op groter formaat). ©  RR

MAART: BUITENBUBBEL, EREDIENSTEN EN ONDERWIJS

De buitenbubbel wordt zoals verwacht vergroot. Vanaf maandag 8 maart is toegestaan om buiten met tien personen samen te komen, waar dat tot nu – en ook dit weekend nog – vier personen waren. In die buitenbubbel moeten wel de regels van social distancing en het dragen van een mondmasker gerespecteerd worden.

Op erediensten mogen vanaf 8 maart 50 personen aanwezig zijn. Het gaat om maximum 1 persoon per 10 vierkante meter.

Vanaf 15 maart zijn in het lager en middelbaar onderwijs weer schooluitstappen van één dag toegelaten. Kwetsbare groepen mogen weer voltijds contactonderwijs organiseren en in het hoger onderwijs zou één dag per week contactonderwijs toegelaten worden.

BUITENPLAN IN APRIL

Vanaf april geldt een “buitenplan”, zegt premier De Croo. Afhankelijk van de cijfers kunnen dan weer georganiseerde buitenactiviteiten plaatsvinden met tien personen, zoals niet-professionele sporttrainingen.

Cultuurevenementen mogen buiten ook weer vanaf april, met maximum 50 aanwezigen.

Pretparken kunnen opnieuw de deuren openen op 1 april.

Leerlingen in het lager en middelbaar onderwijs kunnen na de paasvakantie elke dag naar de klas.

Kinderen en jongeren tot 19 jaar krijgen meer vrijheid in de paasvakantie – van 5 tot 18 april – om bijvoorbeeld deel te nemen aan jeugdkampen. Die georganiseerde kampen en activiteiten zullen dan kunnen met maximum 25 personen.

REISVERBOD EN AVONDKLOK

Het reisverbod blijft gelden tot 19 april, de dag na de paasvakantie. Er komt wel wat speelruimte: als de verschillende gewesten hun quarantainecontroles op orde hebben, zou het afschaffen van het reisverbod weer overwogen kunnen worden.

De avondklok vanaf middernacht blijft behouden en de kotbubbel komt er voorlopig niet.

MEI: BINNENACTIVITEITEN EN SNELTESTEN

Er werd ook vooruitgeblikt naar mei. Daar zal breed ingezet worden op sneltesten, en de verwachting is dat die zowel binnen als buiten meer mogelijk moeten maken. Dat geldt onder meer voor cafés en restaurants, winkels, markten, sport en jeugdwerk.

“De horeca zal op 1 mei de deuren weer kunnen openen, als alles goed gaat natuurlijk”, zei Vlaams minister-president Jan Jambon.

 
 
 

Bekijk ook:

Vandenbroucke neemt drie crisismaatregelen voor mentaal welzijn

MEER OVER Coronavirus