De Royerssluis werd gebouwd in 1907. Er konden schepen tot 140 meter in. Nu ligt ze na een aanvaring definitief stil. ©  Walter Saenen

Royerssluis kapot gevaren, pas in 2025 na renovatie weer bruikbaar

Antwerpen -

De Royerssluis is na een aanvaring vorige maand zo beschadigd dat ze niet meer hersteld wordt. Er wordt gewacht op een grote renovatie. Pas in 2025 kan de scheepvaart opnieuw door.

De Royerssluis ligt vlak bij de Hogere Zeevaartschool. Met haar lengte van 180 meter en breedte van 22 meter was het decennialang de belangrijkste toegang vanop de Schelde naar de Antwerpse dokken op de rechteroever, evenals het Albertkanaal.

Drie jaar geleden besliste het Havenbedrijf om de sluis uit 1907 volledig te renoveren. De nieuwe sluis moet 235 meter lang worden en 36 meter breed, zodat grotere schepen weer door kunnen. Dat is belangrijk om meer containers via het water te kunnen vervoeren.

Sluismuur geraakt

De werken zouden in juni van dit jaar beginnen, maar Flows meldde dat de sluis nu al dicht moet. Begin februari miste een duwkonvooi – een schip met duwbakken – de sluis en kwam tegen de kaaimuur net voor de sluis terecht. Daardoor kon de sluisdeur niet meer dicht. De sluis werd onbruikbaar.

“Na de aanvaring bleek dat het niet meer te verantwoorden is om voor de start van de renovatie in juni 2021 dit te herstellen”, zegt woordvoerder van het Havenbedrijf Lennart Verstappen. “Daarom wordt de sluis niet meer gebruikt. Tot na de renovatie zullen schepen dus via andere sluizen moeten omvaren. Voorlopig zijn er geen grote problemen.” cm

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio