© Jeroen Hanselaer

Experts: “Antwerpen kan na corona een betere stad zijn”

“Antwerpen kan na de coronacrisis een betere stad zijn daarvoor”. Dat zeggen zes experts met uiteenlopende specialisaties: stadsontwikkeling, sociaal welzijn, economie, mobiliteit, onderwijs, cultuur en vrije tijd. Onze journalist, Sacha Van Wiele, had met al deze experts een gesprek via Skype. Daaruit kwamen briljante ideeën. Briljant, maar ook haalbaar. We presenteren je ze in de zesdelige reeks ‘Antwerpen na corona’.

WONEN EN LEVEN NA CORONA

“Creëer landbouwparken aan de rand van de stad”

 © Jeroen Hanselaer

Landbouwparken aan de rand van de stad en groenere straten en pleinen. Wijken waar binnen een straal van vijftien minuten wandelen alle voorzieningen aanwezig zijn. Het zijn slechts enkele ideeën van professor ruimtelijke planning Tom Coppens (UAntwerpen) om de gevolgen van een lockdown op te vangen. Lees hier het volledige interview met Tom Coppens.

SOCIAAL WELZIJN NA CORONA

“We moeten de uitkeringen optrekken en voorzien in meer openbare ruimte”

 © Jeroen Hanselaer

“Ik heb het gevoel dat we bestuurd worden door politici die alleen kijken naar de statistieken. De vraag moet zijn: hoe garanderen we iedereen zijn rechten in tijden van corona?” Dat zegt Peter Raeymaeckers, professor sociaal werk en socioloog bij de Universiteit Antwerpen, en voorzitter van het Antwerps Platform Sociaal Middenveldorganisaties. Lees hier het volledige interview met Peter Raeymaeckers.

WERKEN EN ONDERNEMEN NA CORONA

“Willen we de Meir en de Kammenstraat binnenkort half leeg?”

 © Jeroen Hanselaer

De impact van de coronacrisis in onze winkelstraten gaat binnenkort zichtbaar zijn. Eric Van den Broele, senior manager bij Graydon, vreest veel leegstand. Daarom moet het Antwerpse stadsbestuur dringend keuzes maken. Er zijn volgens Van den Broele heel wat opportuniteiten die zich aandienen voor een economie die bestand is tegen epidemieën. Lees hier het volledige interview met Eric Van den Broele.

MOBILITEIT NA CORONA

Mobiliteit in en rond de stad na corona: “Alles begint op het trottoir”

 © Jeroen Hanselaer

Uit de lockdown vallen heel wat lessen te leren, vindt Thomas Vanoutrive, professor mobiliteit aan de Universiteit Antwerpen en een van de bezielers van Straatvinken. “De basis van alle mobiliteit zijn de trottoirs, alleen zijn veel ervan in een slechte staat of te smal.” Lees hier het volledige interview met Thomas Vanoutrive.

CULTUUR NA CORONA

Hoe moet het verder met de culturele sector na corona: “Digitale voorstellingen zijn de toekomst”

© Jeroen Hanselaer

Lege theaterzalen en festivalweides. Kunstenaars die door het wegvallen van hun werk genoodzaakt zijn om aan te kloppen bij het OCMW. Het coronavirus hakt zwaar in op de cultuursector. Toch ziet hoogleraar cultuurmanagement Annick Schramme (UAntwerpen) de creatieve sterkte van de sector en de intrede van digitale voorstellingen. “Betalend digitaal kijken biedt heel wat opportuniteiten.” Lees hier het volledige interview met Annick Schramme.

ONDERWIJS NA CORONA

“Digitaal onderwijs kan helpen om ongelijkheid weg te werken”

 © Jeroen Hanselaer

Slim digitaal onderwijs kan de ongelijkheid in ons onderwijssysteem verkleinen. Dat is de overtuiging van Orhan Agirdag, professor pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven. Leerkrachten moeten echter niet vrezen voor hun job, want er gaat volgens hem ook niets boven het rechtstreeks contact met leerlingen. “Een opname van een optreden is ook niet hetzelfde als op de wei van Werchter staan.” Lees hier het volledige interview met Orhan Agirdag.

Lees, beluister en bekijk de volledige reeks over Antwerpen na corona hier

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER