Themabeeld. 

Themabeeld. © rr

Negen verdachten gearresteerd in Antwerps onderzoek naar phishing

De politie heeft woensdag negen verdachten gearresteerd in een onderzoek naar phishing. De verdachten maakten mensen geld afhandig door hen te benaderen met valse berichten. De opbrengst werd uitgegeven aan luxekledij.

De Antwerpse politie ontving in januari verschillende aangiftes door slachtoffers van phishing. “Ze hadden allen een vals bericht ontvangen waarin de ‘FOD Financiën Brussel’ dreigde met een gerechtsdeurwaarder indien er geen betaling werd uitgevoerd via een bijgevoegde link”, zegt politiewoordvoerder Willem Migom.

Wie de link aanklikte, kwam op een valse website terecht. “Via de informatie die door de slachtoffers werd ingegeven, konden de verdachten toegang verschaffen tot de online bankapplicaties en geld van hun rekeningen halen”, aldus Migom.

Lees verder onder de foto

 

 © Politiezone Antwerpen

Paysafecards

Het gespecialiseerde team cybercriminaliteit van de politie onderzocht de zaak en kon negen verdachten in beeld brengen. Woensdag werden acht huiszoekingen uitgevoerd uit in Antwerpen, Mechelen, Kasterlee, Sint-Niklaas en Gent. Daarbij werden negen personen gearresteerd worden, waarvan vier in Gent. In de Oost-Vlaamse hoofdstad kreeg de politie bijstand van de Gentse arrestatie-eenheid (COPS).

“Het betreffen acht twintigers en een minderjarige”, aldus Migom. De acht meerderjarigen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Mechelen. De minderjarige verschijnt bij een jeugdrechter.

Met het buitgemaakte geld kochten de verdachten zogenaamde ‘paysafecards’ aan in de supermarkt. Met zo’n kaart kan men anoniem aankopen doen op webshops. “De verdachten kochten op die manier heel wat luxekledij van dure merken zoals Dior, Louis Vuitton en Balenciaga. Bij de huiszoekingen werden een aantal luxegoederen in beslag genomen, alsook elektronica die zal geanalyseerd worden voor het verder onderzoek”, legt Migom uit.

 jtp

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio