Links een klassiek nierbekken, rechts de nieuwe tray met 12 doses. 

Links een klassiek nierbekken, rechts de nieuwe tray met 12 doses. © rr 

UAntwerpen ontwikkelt dienblad vaccins, prototype goed onthaald

De productontwikkelaars van UAntwerpen ontwikkelden een ‘vaccintray’ om spuitjes veiliger, sneller en efficiënter te verplaatsen op de plek waar ze worden gezet. In Aalst is het prototype met succes uitgetest en het speciale dienblad zal nu verder worden verdeeld.

Vanuit de ziekenhuiswereld kregen de productontwikkelaars de vraag of ze zich niet konden buigen over het transport van de coronavaccins in ziekenhuizen en vaccinatiecentra. “De vaccins worden momenteel verplaatst in een zogenaamd ‘nierbekken’, een kom die vaak gebruikt wordt in de medische wereld”, legt professor Regan Watts, docent productontwikkeling, uit. “Deze manier is niet altijd even efficiënt en leidt soms tot toedieningsfouten. Daarom gingen wij aan de slag met de ontwikkeling van een alternatief.”

 

 ©  rr

De onderzoekers kwamen met een prototype dat betere visuele controle toelaat op het correct vullen van de spuiten. Daarnaast zijn de schotels goed stapelbaar. De afwasbare tray kan twaalf doses van de vaccins, van de verschillende producenten, overzichtelijk ordenen. Het prototype werd voor het eerst uitgeprobeerd in het OLV Ziekenhuis van Aalst. “We zijn erg tevreden over het gebruiksgemak”, zegt hoofdarts Ignace Demeyer: “Het is perfect, je kan de trays goed stapelen en transporteren omdat het stabiel is. Het voordeel is dat de spuiten goed vast zitten.”

Na de positieve testresultaten wil de universiteit het project verder uitwerken. Hiervoor zijn de productontwikkelaars op zoek naar aanvullende financiële ondersteuning.

 ph

MEER OVER Coronavirus