© ATV

Schoten neemt afscheid: “Loes kon mensen betoveren, gewoon door te zijn”

Schoten -

De uitvaart van Loes de Laat, het 7-jarig meisje uit Schoten dat vorige week verongelukte op weg naar school, was perfect geregeld. Dankzij zes camera’s was de dienst te volgen in elke huiskamer. Er klonk veel muziek, de clips met boodschappen van BV’s startten precies op tijd en zelfs de pastoor zong in de maat. Er was ook immens verdriet.

Jan Auman

“Loes, Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat jij de wereld zou veroveren. Ik had alleen nooit gedacht dat dit zo snel zou zijn en al zeker niet op deze manier”, vatte mama Nathalie de voorbije helse week goed samen. “Jij kon mensen betoveren, gewoon door te zijn”, zei Nathalie. “We hadden nog zo veel plannen. Terrasjes gaan doen, naar Toverland, kamperen, je wilde zelfs naar New York. Jij was prachtig, niet alleen door je felblauwe ogen en je mooie krullen, maar vooral door wie je was. Elke avond voor het slapengaan gaf ik jou een knuffel. Lieve Loes, ik ben er zeker van dat Magda, vake of bompa dit nu doen. Loes, bij elke stap die we zetten, elke ademhaling die we doen, zal je bij ons zijn, voor altijd.”

De grote Sint-Cordulakerk en het voorliggende plein hadden in normale tijden ongetwijfeld vol gestaan toen de witte kist met het lichaam van het meisje naar binnen werd gedragen voor de afscheidsplechtigheid. Die was door ouders André en Nathalie minutieus voorbereid samen met hun goede vriend en pastoor Bart Goossens. Door de coronabeperkingen konden er slechts vijftien mensen live bij zijn, maar de ouders beseften dat er in heel Schoten en ook ver daarbuiten veel mensen in de ban waren geraakt van ‘ons Loes’.

Een groot scherm buiten aan de kerk toont de uitvaart. 

Een groot scherm buiten aan de kerk toont de uitvaart. ©  JAA

6.000 kijkers

Hun beslissing om de dienst te livestreamen bleek de goede. Zo konden ze hun verdriet, maar ook de schoonheid van Loes delen met de buitenwereld. RGS Team, een bedrijf uit Merchtem dat normaal klank en licht verzorgt voor evenementen, verrichtte knap werk. Dankzij zes camera’s, een goede mix van beelden en prima geluid konden minstens zesduizend mensen thuis optimaal meegenieten van de afscheidsplechtigheid.

Naast het verdriet en gemis was er veel muziek en liefde. Want zelfs tijdens dit pijnlijk afscheid van Loes vroegen de ouders om ook hulpverleners, zorgverstrekkers en ordediensten te danken en toonden ze zich solidair met lotgenoten. Dat er veel muziek was, was geen verrassing. Zowel papa (saxofoon) als mama Nathalie (contrabas) zijn muzikanten. Ze kozen onder meer liedjes van Elvis Presley, Phil Collins, Dean Martin en Kenny Rodgers. We zagen tientallen foto’s van Loes zoals ze echt was: lief, onschuldig, speels, spontaan en gekke bekken trekkend.

Voor de kerk zijn de naam van Loes en een eenhoorn te zien, gemaakt van bloemen. 

Voor de kerk zijn de naam van Loes en een eenhoorn te zien, gemaakt van bloemen. ©  JAA

‘#LikeMe’

Mathieu Engels, van het duo Mathieu en Guillaume, had voor Loes een liedje ingespeeld. Ook Marijn ‘Boma’ Devalck bracht een muzikale ode in een clip, net als jazzmuzikant Alex Rossi uit Brazilië. De cast van #LikeMe, waar Loes zo graag naar keek en meezong met de liedjes, had de tijd genomen voor het inspreken van persoonlijke afscheidsboodschappen.

Ook Jean Bosco Safari zong live, zichzelf begeleidend op zijn gitaar en op tekst van die andere Schotenaar Guillaume Van der Stighelen. Die weet wat het is om een kind te verliezen. Precies tien jaar geleden stond hij in dezelfde kerk voor de uitvaart van zijn zoon Matti.

Ontroerend was het videofragment waarin alle klasgenootjes van groep 4 uit de Burgemeester Marnixschool elk enkele lijntjes van het verhaal Over de grote rivier met haas en wasbeer voorlazen, ingeleid door hun juf Nele. De andere 250 leerlingen van de school waren symbolisch aanwezig op de begraafplaats met een tekening of foto.

Loes de Laat. 

Loes de Laat. ©  RR

‘The Last Unicorn’

Nee, de ouders waren ondanks de beperkingen niet alleen in hun verdriet. Buiten de kerk was er een groot bloementapijt in de vorm van een eenhoorn. Schotenaren hadden dat er een dag eerder voor Loes neergelegd.

De kist werd naar buiten gedragen met muziek en beelden uit de film The Last Unicorn, waar Loes heel erg van hield. Meter Katrien had de film zo graag nog eens samen met haar gaan bekijken in de bioscoop. “Het is er niet meer van gekomen. Maar ik blijf voor altijd jouw meter en nu jij er niet meer bent, zal ik graag een beetje meter worden van je mama, papa, je zus Ella en Lenneke.”

LEES OOK: BMS-school houdt coronaveilige wake voor verongelukte Loes (7)

Op het kerkhof staan tientallen hartjes met boodschappen voor Loes. 

Op het kerkhof staan tientallen hartjes met boodschappen voor Loes. ©  JAA

 

LEES OOK:

• Ouders verongelukte Loes (7): “We beleefden de ergste nachtmerrie”

• Petitie om kruispunt waar kleine Loes verongelukte veiliger te maken

• Overal eenhoorns voor overleden Loes: “Het doet deugd”

• Noodkreet over onveilige schoolomgeving De Tuimelaar: “Gemeente wakkerschudden”

• Fleurige eenhoorn in bloemen draagt verongelukte Loes (7) de kerk in

 
 
 
 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio