©  RUDY DECLERCK

KV Oostende werkt mee aan proefproject met honden om Covid-19 op te sporen

Speurhonden inzetten om Covid-19 vroeger op te sporen: dat is bedoeling van K9 Detection, dat samenwerkte met KV Oostende om de methode op punt te stellen. De resultaten van een maandenlange proefperiode bleken spectaculair. Een besmet persoon wordt veel sneller aangewezen dan een PCR-test, al is het afwachten of de methode straks ook effectief officieel ingezet wordt.

Junior Verbeeke

Het inzetten van speurhonden om corona te detecteren zou verschillende voordelen hebben tegenover de klassieke PCR-test. Zo zou de incubatietijd van vijf à tien dagen overbrugd worden, want het virus kan via de okselgeur veel vroeger opgespoord worden.

Bij K9 Detection werkt men al geruime tijd samen met KV Oostende, waar spelers wekelijks steriele doekjes onder hun oksel plaatsten. De resultaten bleken spectaculair. “In 99,5 procent van de gevallen lag onze bevinding in de lijn van het resultaat van de PCR-test”, zegt Johan Weckhuyzen van K9. Dat de beruchte wisser niet in de neus moet, is voor de patiënt een bijkomend voordeel. Laat twee hondjes één seconde snuffelen aan een geurstaal, en het resultaat is bekend. Het zweet bevat ook geen virus: extra risico op besmetting is er voor de onderzoekers niet.

De ‘coronageur’ is vanaf de eerste dag van de besmetting waar te nemen. Dat is ondertussen bewezen. “Er waren spelers die via PCR negatief testten, maar bij ons positief bevonden werden. Acht of negen dagen later bleken ze alsnog positief. Bij KV Oostende reageerde men onthutst: indien ze ons resultaat hadden gevolgd, was die besmette speler vroeger in quarantaine gegaan en was het virus niet verder verspreid in de spelersgroep. Onze manier is super efficiënt en snel.”

KV Oostende kende in januari een aantal coronagevallen, maar nu is het virus uit de kleedkamer.

“Haalbare methode om terug fans toe te laten”

Spelers sneller testen en ook eventueel supporters die naar het stadion komen beter screenen: het inzetten van speurhonden zou dus verschillende voordelen hebben. Maar of die methode effectief op korte termijn PCR kan vervangen, is erg twijfelachtig. Het wordt eerder gezien als doeltreffend hulpmiddel. “Maar we willen de PCR-test ook niet uit de markt duwen”, aldus Weckhuyzen.

Nu worden honden al ingezet in Finland en de Verenigde Arabische Emiraten om luchthavens om naar Covid-19 te speuren. Volgens Thorsten Theys, COO bij KV Oostende, moet de inzet van honden daarom alvast serieus onderzocht worden. “Elke mogelijkheid om ons leven terug te heropenen, moeten we vastnemen”, zegt hij. “Het is een haalbare methode om bijvoorbeeld terug fans toe te laten. Enkele duizenden mensen een PCR-test laten doen vooraleer ze naar het voetbal mogen komen: dat is financieel en praktisch niet mogelijk.”

 

 ©  RUDY DECLERCK

 

 ©  RUDY DECLERCK

 

 ©  RUDY DECLERCK

MEER OVER KV Oostende

Meer voetbalnieuws