©  BELGA

Beke: “Uitnodigingen voor 85-plussers gaan nu al de deur uit”

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) laat op VTM Nieuws verstaan dat de vaccinatie-uitnodigingen voor de 85-plussers nu al de deur uitgaan. Het gaat om de mensen die niet in een woon-zorgcentrum wonen. Meer dan 32.000 personen extra moeten zo hun prik krijgen volgende week. Een rechtstreeks gevolg van het nieuwste advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR), dat het vaccin van AstraZeneca ook geschikt is voor 55-plussers.

De versnelling is een rechtstreeks gevolg van het nieuwste advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) dat het vaccin van AstraZeneca ook geschikt is voor 55-plussers. Woensdagnamiddag zit Beke samen met zijn collega’s van Volksgezondheid uit de andere regeringen om het advies van de HGR goed te keuren. “Daardoor winnen we twee weken”, zegt Beke. “De groep van 65-plussers was eigenlijk pas voorzien voor eind maart.”

Deze versnelling heeft ook een domino-effect. Want ook voor iedereen die achteraan de lijn staat, komt de vaccinatie twee weken dichterbij. “Al moet je wel altijd met twee woorden spreken”, zegt de minister. “We blijven afhankelijk van de producenten.”

Daarnaast liet de HGR ook nog ruimte om meer tijd tussen de prik met Pfizer te laten, om zo nog een versnelling hoger te kunnen gaan. “Maar dat moet nog juridisch bekeken worden”, zegt Beke. Hij wijst erop dat de impact van de vaccinaties al duidelijk zichtbaar is in de curves. “In de woon-zorgcentra zien we nu al veel minder ziekenhuisopnames”, zegt hij. “Als we dat voor de 65-plussers ook kunnen doen, is dat een stap in de goede richting.”

De strategie om maar één van de twee prikken te geven, daar past de HGR voorlopig voor.

LEES OOK:

• Ouderen zullen sneller coronavaccin krijgen: waarom kan het nu wel?

• AstraZeneca-vaccin wordt werkpaard: bredere inzet zal alles versnellen

 (agy)

MEER OVER Coronavirus