Huwelijken in openlucht zijn een trend. 

Huwelijken in openlucht zijn een trend. ©  Luc Weyens

Mechelen onderzoekt of huwen in openlucht haalbaar is

Mechelen -

Geef bruidsparen ook in Mechelen de kans om in openlucht te trouwen. Dat voorstel lanceert gemeenteraadslid Hamid Riffi (CD&V). Het stadsbestuur onderzoekt of het haalbaar is.

Sinds corona bieden verschillende gemeenten paren de kans om hun huwelijk in openlucht te voltrekken. “Je kunt in België niet zomaar voor de wet trouwen op een plek die je zelf verkiest. Het burgerlijk wetboek bepaalt dat het moet gebeuren in een gemeente- of districtshuis, maar we hebben als gemeenteraad wel de mogelijkheid om hierop een uitzondering toe te staan”, legt Riffi uit.

Dat moet een plek zijn waar de neutraliteit gegarandeerd blijft. Zelf denkt het gemeenteraadslid bijvoorbeeld aan het Tivolipark, de Kruidtuin of de Sinte-Mettetuin. “Ook na de coronapandemie kunnen we dit alternatief blijven aanbieden. Op die manier kunnen koppels hun burgerlijk huwelijk wat meer personaliseren”, zegt Hamid Riffi.

De Sinte-Mettetuin is volgens het stadsbestuur een optie. “Net zoals Hamid Riffi heb ik het artikel in Gazet van Antwerpen gelezen en ik was er meteen door geïnspireerd om de diensten te laten nakijken of het in Mechelen ook kan”, reageert Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Burgerzaken. Al zijn er wel praktische bekommernissen. “Zoals de inzet van extra personeel en de kosten die eraan verbonden zijn.” svh

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio