©  EPA-EFE

Zitten er te veel vaccins in de koelkast? “Slechts 54.000”

Na forse kritiek dat ons land te veel vaccins te lang op het schap laat liggen, heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dinsdagmiddag verduidelijkt dat er in Vlaanderen maar zo’n 54.000 vaccins “in de koelkast steken.”

Concreet gaat het om dosissen die opzij worden gelegd voor patiënten die al een eerste prik kregen, en straks zeker ook een tweede prik moeten kunnen krijgen. Beke: “geen enkel vaccin ligt onbestemd in de vriezer.” Deze week worden in Vlaanderen bijna 130.000 spuitjes gezet, vooral dan in de ziekenhuizen.

Voor heel België zijn er volgens de website covid-vaccinatie.be op dit moment zo’n 554.450 vaccins in voorraad. Bijna 196.000 vaccins daarvan zijn gereserveerd voor een tweede prik, wat betekent dat er zo’n 358.000 dosissen effectief nog beschikbaar zijn.

 

Veertien dagen

“Dat dat er op dit moment zoveel zijn, heeft twee redenen”, klinkt het binnen de regering. “We willen mensen voortaan veertien dagen op voorhand laten weten dat ze gevaccineerd worden, zodat ze voldoende tijd hebben om zich vrij te maken.”

De voorbije twee weken kregen mensen soms maar een paar dagen tot zelfs de dag voordien de uitnodiging in de bus, wat ervoor zorgde dat veel mensen niet opdaagden, bijvoorbeeld omdat ze zich zo snel niet konden vrijmaken.

“Tegelijk willen we een zekere buffer, zodat we de mensen die we effectief uitnodigen niet op het laatste moment moeten teleurstellen, stel dat één van de farmabedrijven plots weer minder vaccins levert dan voorzien.”

Derde golf voorkomen

De overheid staat al dagen onder grote druk om sneller te vaccineren, nu dat een mogelijke derde golf kan voorkomen. Onder meer CD&V-voorzitter Joachim Coens eiste dit weekend dat “elke beschikbare spuit buiten moet”, waarmee hij pleitte voor een iets minder voorzichtige vaccinatiestrategie. (wer)

MEER OVER Coronavirus