De Boekenbeurs in Antwerpen. 

De Boekenbeurs in Antwerpen. ©  BELGA

Overnemer voor Boekenbeurs gezocht: organisator zit in diepe schulden

Alle bezittingen van de vzw Boek.be, de organisator van de Boekenbeurs in Antwerp Expo, staan te koop. De vzw zit in diepe schulden. De gerechtsmandataris denkt dat een faillissement te vermijden is en dat de Boekenbeurs dus kan blijven bestaan.

Christof Willocx

Het gaat al jaren slecht met de financiën van Boek.be. Sinds 2017 maakt de organisator van de Boekenbeurs grote verliezen. In 2019 liep het verlies van het boekjaar zelfs op tot meer dan 100.000 euro. Boek.be had een groot herstructureringsplan klaar. Maar toen kwam corona, werd de Boekenbeurs in 2020 afgelast en kreeg de vzw in september bescherming tegen haar schuldeisers.

 

“Die bescherming geldt maar voor maximaal zes maanden. Het einde kwam dus in zicht”, zegt de Antwerpse advocate Nathalie Vermeersch, die door de ondernemingsrechtbank in Antwerpen als mandataris is aangesteld.

“Boek.be heeft zelf om de aanstelling van een mandataris gevraagd. Het is mijn taak om alle bezittingen van Boek.be te verkopen aan een overnemer. Dat gaat van de contracten die Boek.be heeft met bijvoorbeeld uitgevers, tot het beeldmerk en alles wat op de balans staat. Bij die overname gaat mijn grootste aandacht uit naar de negen personeelsleden die de vzw nog telt. Zij moeten zo veel mogelijk worden overgenomen, tegen de huidige loonvoorwaarden in hun contract.”

Toekomst oogt positief

Met het geld dat de toekomstige overnemer ophoest, zal Nathalie Vermeersch zo veel mogelijk schuldeisers van Boek.be proberen te betalen. Ze heeft tot 19 april de tijd om de zoektocht naar een overnemer af te ronden.

Nathalie Vermeersch ziet de toekomst positief in. “Ik denk niet dat de vzw failliet zal gaan”, zegt ze. “Ik merk dat er veel interesse is in de markt om Boek.be en zeker de Boekenbeurs te laten voortbestaan. Daarom verwacht ik dat er zich goede kandidaat-overnemers zullen melden. De uitgeverswereld gaat de Boekenbeurs niet loslaten.”

Het gebouw van Boek.be in de Te Boelaerlei in Antwerpen, waar de personeelsleden tot voor de coronacrisis werkten, is wel al verkocht. De akte wordt binnenkort verleden.