©  AFP

Advies Hoge Gezondheidsraad: AstraZeneca ook voor 55-plussers, toch twee prikken

Het AstraZeneca-vaccin mag aan iedereen toegediend worden en de tweede prik van het Pfizer-vaccin kan wachten tot dag 35. Dat is het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR), dat nog wel goedgekeurd moet worden door de verschillende ministers van Volksgezondheid.

jvh, ldb, rvsBron: BELGA

De beslissing om het AstraZeneca-vaccin niet bij ouderen toe te dienen, werd enkele weken geleden genomen omdat er toen niet genoeg data waren over de werkzaamheid van het vaccin. Maar ondertussen blijkt uit de resultaten van de vaccinatiecampagnes in het Verenigd Koninkrijk en Israël dat het vaccin ook voor ouderen perfect werkt.

“De vraag van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke was: is het mogelijk en verantwoord om het AstraZeneca-vaccin toe te dienen aan 55-plussers?”, zei professor Pierre Van Damme (UAntwerpen) op de persconferentie van de HGR.

“Op basis van de gegevens waarover we momenteel beschikken stellen we vast dat dit vaccin inderdaad een zeer goede effectiviteit vertoont, zelfs bij 75-plussers. Dat zijn bemoedigende data. De conclusie luidt dus: ja, het vaccin van AstraZeneca kan gebruikt worden zonder bovengrens qua leeftijdsgroep.”

Wachten met tweede dosis voorlopig niet aanbevolen

De raad adviseert ook om meer tijd te laten tussen de eerste en tweede dosis bij het Pfizer-vaccin. ”De HGR is van mening dat de toediening van de tweede dosis zo dicht mogelijk dient te gebeuren bij dag 21. Het is zo dat de meest recente gegevens aangeven dat men kan wachten tot dag 42, maar de HGR beveelt aan om het vaccin ten laatste toe te dienen ten laatste op dag 35, uit voorzorgsmaatregel.”

Ondergeschikt lag ook een derde vraag voor: of het een goed idee was om tout court slechts één dosis van de vaccins van Pfizer, AstraZeneca en Moderna toe te dienen, maar daarover was Van Damme duidelijk: “Op basis van de huidige epidemiologische situatie is er geen wetenschappelijke basis om dat aan te raden. Al is ook dat met voortschrijdend inzicht mogelijk voor herziening vatbaar.”

Minister Vandenbroucke: “Gamechanger”

Het advies van de Hoge Gezondheidsraad gaat nu naar de ministers van Volksgezondheid, die er dinsdagavond of woensdagochtend over zullen samenzitten. Verwacht wordt dat dat advies goedgekeurd zal worden.

Zodra dat gebeurd is, kan de taskforce Vaccinatie de campagne hertekenen. Afgelopen zondag noemde federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke het al een “gamechanger” als AstraZeneca ook aan ouderen toegediend zou mogen worden.

MEER OVER Coronavirus