themabeeld 

themabeeld ©  Joris Herregods

KAART. Op deze 38 (!) plaatsen wordt in 2021 gewerkt aan Vlaamse snelwegen

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal dit jaar nog op 38 plaatsen de Vlaamse snelwegen onder handen nemen. In totaal wordt 52 km wegdek vernieuwd en komen er voor 13 km nieuwe geluidsschermen.

Het nieuwe werfseizoen telt evenveel werven als vorig jaar. Het hadden er iets meer kunnen zijn, maar door de verkeersluwe periode tijdens de coronacrisis konden bepaalde werven vervroegd uitgevoerd worden. “Zo hebben we op de R4 tussen Melle en Merelbeke al een werf kunnen uitvoeren die pas was voorzien in maart 2021. Ook de werken op de E17 tussen Zwijndrecht en Kruibeke waren vervroegd klaar ”, zegt minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD).

Zowat alle snelwegen worden ergens wel deels vernieuwd. Zo is er structureel onderhoud voorzien op de R2 ter hoogte van Waaslandhaven-Noord richting Nederland, de E34 ter hoogte van Kaprijke , de R4 binnenring tussen Oostakker en Destelbergen, de N31 tussen Bevrijdingslaan en aansluiting A11 en de N31 ter hoogte van Brugge.

Op de E313, de E34, de E403, de E40, de A8 en de R0 worden bruggen gerenoveerd, gesaneerd en gebouwd. Er vinden ook werken plaats voor het plaatsen of vervangen van geluidsschermen. Dat gebeurt op de A12 ter hoogte van Ekeren richting Nederland, de E40 ter hoogte van Aalter, de E411 ter hoogte van Overijse/Jezus-Eik en op de E314 tussen Wilsele en Aarschot.

Meeste hinder

Die laatste strook behoort dit jaar tot de plaatsen waar het meest hinder wordt verwacht. Naast geluidsschermen komt op de E314 tussen Wilsele en Aarschot ook een spitsstrook. Andere grote werven zijn de renovatie van een brug over de Gemeentestraat in Westerlo ter hoogte van de E313, onderhoudswerken op de Expresweg (N31) in Brugge en de tweede fase van de werken aan het viaduct (E17) in Gentbrugge.

Werken aan de weg brengen onvermijdelijke hinder met zich mee. Daarom stemt het Agentschap Wegen en Verkeer sinds enkele jaren de werven af met publieke, private, binnen- én buitenlandse partners. Zowel het gelijktijdig uitvoeren van verschillende werken op dezelfde locatie als het vermijden van wegenwerken op omleidingsroutes wordt elk jaar nauwgezet bekeken om de verkeershinder voor de weggebruikers zo laag mogelijk te houden.

Minister Peeters roept op om de verkeerssignalisatie én bijbehorende snelheidsverlagingen absoluut te respecteren: “We vergeten het vaak, maar op een werf zijn mensen aan de slag die hun leven riskeren om de verkeersveiligheid en doorstroming te verbeteren. De snelheidsverlaging aan werken is er niet voor niks: die is er voor de veiligheid van de aanwezige arbeiders en de weggebruikers. We zullen in 2021 ook extra inzetten op het sensibiliseren van chauffeurs om hun rijstijl aan te passen en aandachtig te blijven, zeker bij filevorming.”

LEES OOK:

 (agg)

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen