© JEFFREY GAENS

Pro League wil dit seizoen nog steeds publiek in stadion krijgen

De taferelen rond Standard - Anderlecht wekten afschuw. Niet het minst bij virologen en politici die zich stoorden aan de samenscholingen van supporters vóór de wedstrijd in Luik en na de wedstrijd in Anderlecht. De Pro League zet zijn pogingen om nog voor het einde van het seizoen supporters in het stadion te krijgen evenwel onverminderd voort.

Zondag voor de klassieker ­Standard - Anderlecht verzamelden meer dan duizend supporters aan de poorten van Sclessin van de Rouches om hun ploeg de laatste aanmoedigingen te geven. Dat gebeurde met Bengaals vuur en zonder mondmasker. Na de ­wedstrijd was het de beurt aan de Anderlecht-fans die de zege van paars-wit bij de aankomst in Neerpede kwamen bejubelen. Een doorn in het oog van zowat iedereen die er niet bij was. “We keuren dit uiteraard af, maar moeten het ook niet groter maken dan het is”, zegt Stijn Van Bever, woordvoerder van de Pro League, de verzameling van profclubs. “Het was een alleenstaand ­incident. Je mag niet vergeten dat we nu al maandenlang zonder ­publiek spelen. Toch kan ik de ­incidenten ­makkelijk op de ­vingers van één hand tellen. De supporters ­hebben zich over het algemeen voorbeeldig gedragen. Dit mag niet uit de context worden ­getrokken.”

De perceptie is dat het voetbal vaak in de fout gaat en zich allerlei privileges veroorlooft. ­Desalniettemin worden de ­gesprekken om testmatchen met publiek te organiseren met de minister van Binnenlandse ­Zaken en de ministers van Sport door de Pro League verdergezet. “De fans missen hun club en de wedstrijdbeleving”, ­aldus nog Van Bever. “Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer het publiek wel het stadion binnen kan, we meer controle hebben en dat we incidenten zoals die van zondag kunnen vermijden. Dan kunnen we kanaliseren. Elk ­seizoen zijn er momenten dat supporters het uit de hand laten lopen. We ­keuren het uiteraard af en weigeren dit goed te praten. We ­willen het wel in de juiste ­context plaatsen.”

Intussen lijkt het er sterk op dat door de andermaal stijgende ­coronacijfers en de wan­toestanden van zondag er dit ­seizoen wellicht geen wedstrijden meer met publiek zullen worden gespeeld. Daarom stippelden al zeven van de achttien clubs uit 1A een regeling uit om de abonnees te vergoeden. (lvdw)

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Meer voetbalnieuws