Themabeeld. 

Themabeeld. © Politie Antwerpen

Ook politie Rupel en Minos starten met onmiddellijke minnelijke schikkingen voor drugsoverlast

Na Antwerpen en Brasschaat starten de politiezones Rupel en Minos ook met het systeem van de onmiddellijke schikkingen rond drugsoverlast. Dat laat het Antwerpse parket weten op maandag. “We hopen de lokale drugmarkten hiermee te verstoren”, stelt het parket.

Drugs zorgen niet alleen voor problemen op het vlak van volksgezondheid, maar ook voor overlast. Het Antwerps parket wil met het systeem van de onmiddellijke minnelijke schikking (OMS) dat laatste probleem aanpakken.

“Betrapte drugsbezitters of -gebruikers op de openbare weg worden na de feiten meteen geconfronteerd met een strafrechtelijk gevolg”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts. “Als er aanwijzingen zijn van dealen of bij vaststellingen tijdens lopende gerechtelijke onderzoeken of huiszoekingen, wordt er geen OMS voorgesteld, maar wordt de informatie in een klassiek proces-verbaal gegoten.”

Niet nieuw

“Politie en parket koesteren niet de illusie dat we met deze bijkomende maatregel de maatschappij drugsvrij zullen maken, maar we hopen wel om de lokale drugmarkten meer te verstoren”, legt Aerts uit. “Effectief en maximaal inzetten op het criminele drugsfenomeen, zorgt er ook voor dat andere criminaliteitsvormen, zoals bijvoorbeeld diefstallen, dalen.”

Het systeem van onmiddellijke minnelijke schikkingen voor drugsoverlast is niet nieuw. De aanpak werd de voorbije jaren al toegepast binnen politiezone Antwerpen en recent stapte ook de lokale politie van Brasschaat mee in het proefproject.

De politieraad van politiezone Rupel zette het licht op groen om het project vanaf 1 maart op te starten. Politiezone Minos gaat vanaf 1 april van start. Voor softdrugs bedraagt de onmiddellijke minnelijke schikking 75 euro, voor harddrugs 150 euro. Ze zullen worden aangeboden aan elke meerderjarige bij feiten van gebruik en/of bezit.

jtpMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio