Afgelopen weekend kregen 37 personen een boete van 250 euro aangesmeerd. 

Afgelopen weekend kregen 37 personen een boete van 250 euro aangesmeerd. ©  BELGA

Steeds meer overtreders avondklok tijdens Wodca-controles

Mechelen, Willebroek -

De lokale politie heeft tijdens de alcohol- en drugscontroles tijdens het weekend in Mechelen en in Willebroek 851 bestuurders laten blazen. Veertien chauffeurs waren positief. Vijf bestuurders hun rijbewijs werd onmiddellijk voor vijftien dagen ingetrokken. Wat opvalt: steeds meer bestuurders en passagiers negeren de avondklok.

Leo De Nijn

Opvallende vaststelling tijdens de wodca-actie is dat alsmaar meer bestuurders de coronamaatregelen naast zich neerleggen. Tijdens de voorbije weken werden tijdens de wodca-controles gemiddeld negentien personen beboet voor het negeren van de avondklok. “Afgelopen weekend kregen 37 personen een boete van 250 euro aangesmeerd”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

“Een van hen is zelfs hardleers. Hij was onder invloed van cannabis en cocaïne en had ook 0,7 promille alcohol in zijn bloed. Hij verkeert in staat van herhaling. In augustus 2018 werd hij geverbaliseerd omdat hij onder invloed van drugs in het verkeer reed. De rechter legde hem een verbod op het gebruik van drugs op. Daar wordt een afzonderlijk proces-verbaal voor opgemaakt. Hij kreeg ook een boete voor het negeren van de avondklok. Dezelfde boetes kreeg deze bestuurder ook al in april 2020, op 6 december en op 1 januari. Hij krijgt nu geen mogelijkheid meer tot een minnelijke schikking. Nu wacht hem een rechtstreekse dagvaarding voor de politierechter.”

Leren rijden

Een vrouwelijke bestuurder, met een voorlopig rijbewijs, liep tegen de lamp. Voor haar geldt sowieso een rijverbod tijdens een weekendnacht. “Het was haar begeleider die ons er ongewild opmerkzaam opmaakte. Hij zei dat het maar normaal was dat zijn vriendin een negatieve ademtest aflegde, want ze was nog aan het leren rijden. Ze had er niet bij stilgestaan dat het toen reeds 23u was en zij niet meer mocht sturen. Ook ontbrak een L-teken aan de achterruit”, gaat de hoofdinspecteur verder.

De politie kon in het AB-straatje een Franse autobestuurder staande houden. De bestuurder, die de avondklok negeerde, vluchtte weg op de Steenweg, in hartje binnenstad. De zwaailichten van de politie brachten hem tot geen andere gedachte. Hij reed in de verboden richting de Sint-Katelijnestraat in. De man kreeg voor de weigering tot stoppen een boete van 348 euro en daar nog een coronaboete van 250 euro bovenop. Zijn voertuig werd tijdelijk in beslag genomen tot hij de boetes en de takel- en stallingskosten kan betalen. Doet hij dat niet binnen de 96 uur, dan kan het parket zijn auto in beslag nemen met het oog op een verbeurdverklaring.

Fietsers zonder licht

Ook zes fietsers werden beboet omdat ze zonder verlichting reden. Ze kregen wel een set fietslichtjes van de politieagenten, zodat ze hun weg naar huis veilig konden voortzetten. Drie fietsers kregen een proces-verbaal omdat ze op de Guido Gezellelaan in Mechelen tegen de rijrichting in fietsten.

Tijdens de actie werd bij een bestuurder een fles lachgas van 3,6 kilogram in beslag genomen. De man is niet aan zijn proefstuk. Het was, sinds 12 december vorig jaar, al voor de vierde keer dat hij werd betrapt met flessen lachgas in zijn auto.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio