© rr

Hele vroege meikever duikt op in Wijnegem

Wijnegem -

Frank Schoonvliet trof zaterdag een wel erg vroege meikever aan in zijn tuin in Wijnegem. “Een waarneming in februari is erg uitzonderlijk”, aldus Wim Verachtert van Natuurpunt, al verbindt hij er geen al te grote conclusies aan.

Toen Frank Schoonvliet, gewezen uitbater van traiteur Mélisse op de Turnhoutsebaan, zaterdag in zijn tuin aan de Kasteellei stapte, viel zijn oog op een kever. “Ik nam hem vast en zette hem op de tuintafel om hem beter te kunnen bestuderen. Het was wel degelijk een meikever. We wonen wel vlakbij het park, maar zo vroeg heb ik er nog nooit een weten opduiken.”

Bij Natuurpunt bevestigt vlinderexpert Wim Verachtert van de studiedienst het ongewone van de waarneming. “Het is niet de allereerste hoor, maar de vorige kevers werden wel aangetroffen in de ondergrond. Als deze gewoon op het gras zat, is het wel bijzonder.”

Verachtert wijst erop dat de meeste meikevers nu nog als larve in de bovenlaag van de bodem zitten te wachten tot ze meestal pas eind april pas of begin mei na verpopping aan de oppervlakte komen om de wereld te verkennen. Misschien heeft deze man uit Wijnegem ‘zijn’ kever ook wel per ongeluk bovengehaald, al dan niet bij graafwerken in de tuin.”

Volgens Frank Schoonvliet heeft de meikever, kort nadat hij uitgebreid bewonderd was geweest, zijn tuin in Wijnegem alweer verlaten. “Misschien is hij weggevlogen, maar voor kevers is het nu echt nog wel koud om met plezier hun vleugels uit te slaan. Ik zou zeker niet uitsluiten dat hij een lekkere hap is geweest voor een mus, merel of andere tuinvogel of dat hij zich opnieuw heeft teruggetrokken in de ondergrond.” (jaa)Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio