© ATV

Stil protest tegen aanpak lockdownfeestje: “Er wordt te fel gereageerd”

Antwerpen -

Met een stilzwijgende actie voor het Justitiepaleis op de Bolivarplaats wilde de Antwerpse Julie Degrieck (47) zondag de aandacht vestigen op het welzijn van kinderen en jongeren in deze coronatijden. “Vanuit paniek en angst wordt er ontzettend fel gereageerd. Dit kan ik niet meer ondersteunen.”

Bron: ATV

De druppel die de emmer deed overlopen voor Degrieck was twee weken geleden, toen zeven minderjarigen een hele nacht in de cel moesten doorbrengen nadat ze betrapt waren op een lockdownfeestje in Kapellen. “Dat samen zijn beschouwd wordt als een delict, gaat er ver over. Samen zijn is een kinderrecht. De nood om samen te willen zijn is geen ‘feit’ is maar een natuurlijke reactie, een basisbehoefte. De manier waarop men hier op gereageerd heeft, kan ik niet meer ondersteunen. Er wordt gedacht en gehandeld vanuit paniek en angst, vanuit een tunnelvisie. Daar word ik boos en verdrietig van.” 

Zelf werkt Degrieck ruim vijftien jaar in de jeugdzorg. “Ik zie jongeren die wegkwijnen. Jongeren die rebelleren. Het gaat niet goed met de jeugd. Ook niet met die jongeren die het altijd goed hebben gehad. Het welzijn van onze kinderen en jongeren moet een topprioriteit zijn. Dat wordt vaak vermeld, maar uiteindelijk wordt er maar weinig effectief aan gedaan. Met deze actie op de Bolivarplaats, aan het justitiepaleis, wil ik samen met de mensen die nog deelnemen een signaal geven dat het anders moet.”

LEES OOK: Zeven minderjarigen nacht in cel na lockdownfeestje in Kapellen

evw

MEER OVER Coronavirus