©  BELGA

BK VELDLOPEN. Ouderdomsdeken Mieke Gorissen snelt in Brussel naar haar eerste titel, John Heymans verrast favorieten

Mieke Gorissen heeft zich zondag in het Park van Laken tot Belgisch kampioene veldlopen gekroond. De 39-jarige Limburgse haalde het na een ware demonstratie.

Bron: BELGA

In de aanvangsfase was het Hanna Vandenbussche, winnares in 2018 en marathonspecialiste, die het commando nam. Gorissen volgde gezwind en plaatste in de tweede van zes rondes een stevige versnelling. Alleen Eline Dalemans kon aanhaken. Titelverdedigster Sofie Van Accom moest op dat moment samen met enkele co-favorieten afhaken en zou uiteindelijk pas als vijfde finishen.

In de derde ronde schakelde Gorissen nog een versnelling hoger. Ook haar enige belager, Dalemans, kraakte. Gorissen liep nadien alleen maar verder weg en finishte met een straatlengte voorsprong. Het was haar eerste nationale titel. Dalemans werd nog bedreigd door Vandenbussche voor de tweede plaats, maar ze kon het zilver uiteindelijk net vasthouden. Brons was voor Vandenbussche, Lisa Rooms finishte als vierde.

 

 ©  BELGA

Heymans verrast favorieten

De 22-jarige John Heymans heeft zondag in het Park van Laken de Belgische veldlooptitel veroverd. Hij verraste alle favorieten en snelde zo naar zijn eerste nationale driekleur.

In de eerste ronde durfde niemand zijn kaarten op tafel gooien in Brussel en bleven een twintigtal atleten samen. In de tweede van negen rondes was het Lahsene Bouchikhi, de broer van de afwezige titelverdediger Soufiane Bouchikhi, die als eerste een versnelling plaatste. Vijf atleten konden nog volgen: favorieten Dieter Kersten en Lander Tijtgat, de jonge Heymans en triatleten Jelle Geens en Arnaud Dély.

Het zestal bleef kilometers lang samen, niemand loste de rol. Het was wachten tot Dieter Kersten, de nummer twee van vorig jaar, in de zesde ronde een versnelling hoger schakelde. Alleen Heymans kon nog volgen. Met een splijtende aanval op een kleine kilometer van het einde trok Heymans uiteindelijk het laken naar zich toe. Kersten was voor de tweede keer op rij tweede, Tijtgat hield Bouchikhi af in een duel voor het brons. Dély legde beslag op de vijfde plaats.

John Heymans is ook geplaatst voor het EK indoor, dat donderdag van start gaat in het Poolse Torun. Hij loopt er de 3.000 meter.

Meer sportnieuws