De wijk Moretusburg naast het bedrijf Umicore. © Nattida-Jayne Kanyachalao

147 bewoners Moretusburg nabij Umicore laten woning schatten

Hoboken -

In de wijk Moretusburg hebben 147 bewoners gevraagd naar een schatting om de waarde van hun woning te kennen. Het bedrijf Umicore wil de woningen opkopen om er een groene buffer aan te leggen om zo de kans op loodvergiftiging bij bewoners te verminderen.

Antwerps schepen van Gezondheidszorg Fons Duchateau (N-VA) zei dit op een vraag van Groen-gemeenteraadslid Ilse Van Dienderen op de raadscommissie. Bij kinderen in de wijk Moretusburg werden midden 2019 hoge loodwaarden vastgesteld in het bloed. De bron is het nabijgelegen metaalverwerkende bedrijf Umicore.

Na deze vaststelling is het plan ontstaan dat Umicore de woningen zou opkopen om er een groene buffer aan te leggen. Het Antwerpse vastgoedbedrijf Vespa begeleidt dit en waakt over de aankoopprijs van de woningen.

Er blijkt nu toch wel wat interesse te zijn. Zo hebben 147 bewoners al gevraagd naar een schatting van de waarde van hun woning. Bij zestig is de schatting al uitgevoerd en gevalideerd door Vespa. Umicore moet in zijn bod rekening houden met dat de bewoner een gelijkaardige woning kan kopen in een nabijgelegen wijk of gelijkaardige tuinwijk. Uit een studie blijkt dat de woningen daar 23% duurder zijn dan die in Moretusburg.

In de wijk zijn er ook sociale woningen van Woonhaven. Twaalf bewoners stapten naar de rechtbank om de verkoop van de sociale huisvestingsmaatschappij aan Umicore tegen te houden. svw

MEER OVER Fons Duchateau

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio