Themabeeld: het Openluchttheater in het Rivierenhof. 

Themabeeld: het Openluchttheater in het Rivierenhof. ©  Victoriano Moreno

REACTIES. “Logisch dat er nu geen versoepelingen komen”

Er komen veel reacties binnen na de persconferentie van het Overlegcomité waar geen versoepelingen werden aangekondigd. Een overzicht.

Geert Meyfroidt: “Er was geen andere keuze dan dit”

Geert Meyfroidt, intensivist aan het UZ Leuven, vindt dat er geen andere keuze was. “We moeten ons op dit moment neerleggen bij de feiten.”

“Op één dag 200 nieuwe ziekenhuisopnames erbij, dan heb je geen keuze denk ik”, zegt professor Meyfroidt. “Er is geen enkel cijfer op basis waarvan je nu zou kunnen beslissen om te versoepelen. Persoonlijk denk ik ook niet dat de situatie in één week tijd gaat veranderen en er plots veel rooskleuriger gaat uitzien. Laat ons hopen dat het om kleine lokale opflakkeringen gaat, maar de vorige pieken hebben dat gedrag alleszins niet vertoond.”

Groepen jongeren riepen deze week nog op om perspectief te bieden. “De ontgoocheling voor hen zit misschien niet zozeer in de beslissing op zich, maar in de cijfers”, zegt Meyfroidt daarover. “We kunnen moeilijk ontgoocheld zijn door deze beslissingen, want die is ingegeven door de cijfers. De cijfers zijn gewoon erg ontgoochelend, zowel voor artsen en verpleegkundigen als de jongeren.”

NSZ: “Onaanvaardbaar”

In tegenstelling tot andere ondernemersorganisaties, toont NSZ weinig begrip voor de time-out die de overheid neemt alvorens over verdere versoepelingen van de coronamaatregelen te spreken. “Dit is onaanvaardbaar”, luidt het.

“Aan de zelfstandigen wordt wederom geen perspectief geboden. Dit is onaanvaardbaar. Er wordt te veel met twee maten en twee gewichten gewerkt”, zegt de organisatie. “Alle begrip voor het feit dat de ziekenhuisopnames helaas opnieuw stijgen, maar het Overlegcomité zal honderden faillissementen op haar geweten hebben door niets van hoop of perspectief te bieden.”

NSZ ziet maar één lichtpunt: dat na de kappers ook de niet-medische contactberoepen, zoals schoonheidsspecialisten, zoals eerder gepland weer open mogen. “Dat deze beslissing behouden blijft, is uiteraard goed nieuws voor de betrokken zelfstandigen maar niet voor bijvoorbeeld de privésauna-uitbaters. Die moeten ook snel weer aan de slag kunnen”, vindt NSZ. “Wij eisen een rechtlijnig beleid.”

“De stijgende ziekenhuisopnamecijfers kunnen geen rechtvaardiging zijn om geen exitstrategie uit te werken”, vindt NSZ. “Er is geen enkel concreet perspectief. We eisen dat dit er volgende week vrijdag effectief komt.”

Horeca Vlaanderen noemt beslissing “logisch”

Het is logisch dat er nu geen versoepelingen komen, maar begin april de horeca openen is zeker mogelijk en noodzakelijk. Dat zegt Horeca Vlaanderen nu de overheid een week wacht om nieuwe versoepelingen te overwegen. De sectorfederatie vraagt ook nog eens extra steun.

“Geen versoepelingen nu lijkt ons logisch gezien de cijfers. Iets anders beslissen zou pas vreemd geweest zijn”, zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. Als de horeca de paasvakantie mist, zal het omzetverlies dit jaar volgens hem echter al oplopen tot 3 miljard euro. “Dat kan en mag niet gebeuren.”

Extra financiële steun moet nu de topprioriteit zijn, zegt de organisatie. “Zo moet er dringend beslist worden over verlengde en verhoogde crisissteunmaatregelen.” En Horeca Vlaanderen wil ook praten over relancesteunmaatregelen. “Negentig procent van onze sector zal eind maart al 5,5 maanden of langer gesloten zijn. Anderen, zoals hotels, logies, cateraars en feestzalen, zijn nog open maar lijden enorme verliezen door de beperkende maatregelen.”

Margot Cloet. 

Margot Cloet. ©  BELGA

Zorgnet-Icuro: “Hart vasthouden voor de toekomst”

“Hoewel het goed is dat er voorlopig niet wordt versoepeld, houd ik mijn hart vast voor de toekomst”, zo reageert Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, op de beslissing van het Overlegcomité. Als de huidige trend in de cijfers zich doorzet, zal er eerder verstrengd moeten worden dan versoepeld, klinkt het.

“Het Overlegcomité heeft een heel moedige beslissing genomen”, zo reageert Cloet, al doet ze dat met een dubbel gevoel. Een derde golf zou een absoluut rampscenario zijn voor de zorgsector, zei koepelorganisatie Zorgnet-Icuro eerder op vrijdag. “Die loert nu al om de hoek”, vindt hun gedelegeerd bestuurder.

Crisiscel Cultuur: “We vroegen groen licht maar kregen time-out”

De cultuursector reageert teleurgesteld. “We vroegen groen licht en kregen een time-out”, stelt de Crisiscel Cultuur in een eerste reactie.

“We begrijpen dat het moeilijk is met zekerheid data te plakken op mogelijke heropeningen van onze sector. Maar een bevestiging van dat routepad - dat houvast zou bieden aan alle cultuurwerkers in een sector die veel voorbereidingstijd nodig heeft bij heropening - was het minimum dat we verwachtten.”

De sector herhaalt dat ze de nodige expertise en de nodige protocollen hebben, maar dat ze gedwongen zijn om “aan de zijlijn toe te kijken”. “Dat we hier nu geen rol kunnen en mogen in spelen, valt dubbel zwaar”, klinkt het.

Nu het perspectief uitblijft, dringt de sector aan op “bijgestuurde steunmaatregelen” voor de mensen en organisaties in de culturele sector. “We nemen graag vanaf morgen de gesprekken met de betrokken overheden weer op. Constructief, zoals steeds, om werk te maken van een integraal relanceplan.”

 

 ©  BELGA

Jambon: “Laat de armen niet zakken”

“We beseffen dat er verwachting was bij de bevolking, maar dat is nu niet mogelijk”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

“Laat de armen niet zaken en hou vol: er zijn enorme inspanningen gedaan door de bevolking en we mogen nu niet opgeven. Er is maar één weg naar de uitgang: de regels volgen en de vaccinaties. Daar is wel goed nieuws: waar gevaccineerd is, zien we minder overlijdens en ziekenhuisopnames. Als we dit dus volhouden, dan hoop ik dat we volgende week versoepelingen kunnen nemen die we voor vandaag in gedachten hadden.”

Marc Van Ranst: “Enige juiste beslissing”

“Ik denk dat dit de enige goede beslissing was. De cijfers waren helemaal niet goed. De voorspellingen van wetenschappers komen helemaal uit en we moeten bekijken of de maatregelen voldoende zijn”, zegt viroloog Marc Van Ranst aan VTM NIEUWS. Volgens de viroloog is het huidige pakket op zich wel voldoende, maar is het wel duidelijk dat de regels de afgelopen weken minder goed opgevolgd worden. “Iedereen is het beu, dat staat buiten kijf, maar daar houdt het virus geen rekening mee.”

Viroloog Steven Van Gucht gaf eerder op de dag aan dat er vrijdag voor het eerst sinds eind december 200 nieuwe ziekenhuisopnames zullen zijn. “Dat is een flinke verhoging”, zegt Van Ranst ook. “Dat is waarschijnlijk te wijten aan de nieuwe varianten, die wat meer overdraagbaar en blijkbaar ook wat meer ziekteverwekkend zijn. Hopelijk is dat een tijdelijk fenomeen.”

Van Ranst benadrukt wel dat er beterschap in zicht is, maar dat we daarom de maatregelen moeten blijven volgen. De vaccins zijn er en werken goed, al verloopt de vaccinatiecampagne trager dan gehoopt.

Of er volgende week wel ruimte zal zijn voor versoepelingen, kan Van Ranst nog niet zeggen. Als de cijfers blijven stijgen niet, als ze dalen kan er misschien wel een timing voorgesteld worden voor bepaalde versoepelingen.

 

Reissector wil snel duidelijkheid over paasvakantie

De reissector had na het Overlegcomité van vandaag gehoopt duidelijkheid te krijgen voor de paasvakantie. De betrokken ministers beslisten echter om geen beslissingen te nemen over versoepelingen en volgende week vrijdag opnieuw bijeen te komen. “We wachten dus nog op info over de paasvakantie”, betreurt Koen Van den Bosch van de Vlaamse Vereniging van Reisbureaus in een reactie aan de VRT. “Wij als sector, maar ook de reizigers, moeten daar zicht op kunnen krijgen. Vorig jaar hebben veel mensen hun reis in de paasvakantie uitgesteld naar deze paasvakantie. Maar als dat niet kan, dan komen er problemen.”

Ondernemersorganisaties hebben begrip voor pauze

Unizo-topman Danny Van Assche zegt begrip te hebben voor het uitstel van een week, nu de coronacijfers weer de hoogte in gaan. “Maar er is maar een iets dat ons van deze jojo kan verlossen: vaccinatie”, voegt hij eraan toe. “Dan denk ik dat het tijd wordt dat de overheden aantonen dat ze een versnelling in die vaccinatie kunnen steken. Dan zorgen we ervoor dat de periode van voorzichtig zijn een grens krijgt.”

Ook VBO zegt te begrijpen dat de epidemiologische situatie versoepelingen nog niet toelaat. Maar de grootste werkgeversfederatie van het land vraagt de regering wel “de komende dagen volop te benutten om een degelijk en gefaseerd uitstapplan op te stellen”. De gesloten sectoren snakken naar een duidelijk perspectief, luidt het daar.

“De pandemie is nog lang niet voorbij, maar ons mentaal, economisch en maatschappelijk welzijn heeft nood aan perspectief om de inspanningen vol te kunnen houden”, zegt Pieter Timmermans, CEO van het VBO. “De cijfers gaan jammer genoeg weer de verkeerde kant uit, daarom moeten we met z’n allen nogmaals onze moed bijeenrapen en de regels strikt naleven zodat we snel perspectief kunnen bieden aan de samenleving en de gesloten sectoren.”

Het Vlaamse ondernemersnetwerk Voka zit op dezelfde lijn: begrip voor de time-out, maar “perspectief volgende week is noodzakelijk”. “De vraag hoe en wanneer de nog gesloten sectoren stapsgewijs weer zullen openen, blijft vandaag onbeantwoord. Ondernemingen moeten zich wel kunnen voorbereiden op de komende maanden”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. De organisatie vraagt ook om er rekening mee te houden dat het verplichte telewerk voor bedrijven en medewerkers steeds lastiger wordt. “Terugkeermomenten in een veilige omgeving moeten op termijn kunnen”, vindt Voka.

Plopsaparken bereiden zich toch voor op heropening in paasvakantie

De Plopsapretparken zullen zich de komende weken voorbereiden om open te gaan met de paasvakantie. Dat meldt Plopsa-CEO Steven Van den Kerkhof vrijdag na afloop van het Overlegcomité. Daar werd beslist niet te versoepelen, dus blijft het onduidelijk wanneer pretparken weer open zullen mogen.

Volgens Plopsa-CEO Van den Kerkhof kunnen de parken niet langer wachten. “Opnieuw hebben wij geen perspectief gekregen voor de paasvakantie”, zegt hij. “Wij hebben zes tot acht weken nodig om onze parken klaar te maken voor de heropening. We kunnen niet anders dan al starten.” Plopsa is dus bereid om een risico te nemen. “We zijn inderdaad niet zeker of we met Pasen kunnen heropenen, maar als we niet voorbereid zijn op de heropening maken we ook verliezen.”

De pretparken zullen nu extra mensen aan het werk zetten om de parken klaar te maken. “Als we niet mogen openen tegen de paasvakantie zal dat opnieuw verlies betekenen”, aldus Van den Kerkhof.

Studenten teleurgesteld

De Vlaamse Vereniging van Studenten heeft er begrip voor dat er gezien de huidige epidemiologische situatie geen grote versoepelingen komen, maar is teleurgesteld dat er nog steeds geen signaal is voor de jeugd. In de aanloop naar het Overlegcomité circuleerde opnieuw dat er een kotbubbel zou komen en dat studenten weer één dag per week fysiek les zouden kunnen volgen, maar er kwam niets van in huis.

“We begrijpen de cijfers, maar dat bijvoorbeeld een kotbubbel er niet kwam na een akkoord onder instellingen, studenten, politiek en experten is moeilijk”, zegt de VVS op Twitter.

Dat er geen versoepelingen komen is jammer, “maar de veiligheid van eenieder blijft ontzettend belangrijk”, zegt ook ondervoorzitter Dylan Couck. “We hopen wel dat de vele ministers die gesteld hebben eerst te kijken naar versoepelingen voor jongeren van zodra mogelijk is, dat engagement niet vergeten.”

Ook de Vlaamse Jeugdraad heeft begrip voor de beslissing van het Overlegcomité, maar blijft “diep ontgoocheld” achter. “We trokken massaal aan de alarmbel. Kinderen en jongeren moeten vooraan staan bij mogelijke versoepelingen”, klinkt het op Twitter. “Net zoals deze week, staan we ook volgende week klaar om een oplossing te vinden voor deze schrijnende situatie waar kinderen en jongeren nu al veel te lang in leven.”