© Victoriano Moreno

DE WEEK VAN SACHA. De voorbije dagen waren jongeren het kind van de rekening

Antwerpen -

De stad Antwerpen is op zijn mooist onder een lentezonnetje. Oké, het is eigenlijk nog putje winter, maar het klimaat trekt zich duidelijk niets meer aan van de seizoenen. Normaal komt lenteweer ook met de geur van bloesems en barbecues, maar afgelopen week roken de parken en pleintjes vooral naar schraal bier, cava en pizza’s.

Sacha Van Wiele

Het mooie weer van de afgelopen dagen was voor veel mensen hét signaal om zich eens goed te laten gaan. De donkere winterdagen en de herhaalde oproepen om in uw kot te blijven, voelden aan als een mentale dwangbuis. Bij heel wat jongeren kwam daar nog eens bovenop dat de noodzakelijke ontlading na de blokperiode en examens uitbleef door het coronavirus.

Niets is zo deprimerend als gesloten terrassen badend in de zon. Dus zocht iedereen andere open ruimtes op. Ja, in Antwerpen is groene ruimte schaars. Ja, het is begrijpelijk dat iedereen afzakt naar die paar vierkante meter groen om in het zonnetje te zitten. Maar neen, er is geen excuus om het ontluikende lentegroen te bedekken met een afvaltapijt.

©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) en schepen van Stads- en Buurtonderhoud Fons Duchateau (N-VA) veroordeelden ongenuanceerd dit gedrag en de schuldigen. “Een zieke mentaliteit” en “een verwend, asociaal en respectloos rotventje (m/v)”. Terecht. Het spijtige is dat sommigen het dan weer nodig vinden om álle jongeren met de vinger te wijzen.

LEES OOK: De Wever en Duchateau woest over afvalstort in park: “Zieke mentaliteit”

Een ander dossier dat volgens sommigen even hard stinkt als het vuil op het Droogdokkenpark Belvedère, is Let’s Go Urban. Vlaams Parlementslid, tijdelijk voormalig Open Vld-lid en stichtster van Let’s Go Urban, Sihame El Kaouakibi, kwam begin deze week naar buiten met haar verdediging. Bijna dagelijks wordt ze achtervolgd door verhalen van wanbeleid en mogelijke fraude.

Het was niet zij die de meeste aandacht trok, maar wel minister van Staat en sp.a-kopstuk Johan Vande Lanotte. Hij wroette zich in opdracht van El Kaouakibi met een team door de boekhouding van Let’s Go Urban. En bijna in de stijl van Sinterklaas kondigde hij aan dat zijn onderzoek uitwees dat er geen sprake was van persoonlijke verrijking of onwettige handelingen. Wat hij wel zag, was ook niet zo fraai: “de boekhouding was een slordige boel”.

LEES OOK: Johan Vande Lanotte als joker van Sihame El Kaouakibi

Net als bij corona zijn er ook in dit dossier believers en non-believers. En ook hier tonen die zich op sociale media niet van hun mooiste kant. Dit verhaal heeft dan ook alle elementen van een politieke thriller. Jonge vrouw klimt naar de top. Ze laat zich ook politiek horen en maakt zo vijanden. Het gaat over mogelijke fraude met belastinggeld. Iedereen begint zijn eigen verhaal hierover te ontwikkelen en het is uitkijken naar de volgende plotwending. Het zullen uiteindelijk niet de believers of non-believers zijn die het plot gaan schrijven, maar het gerechtelijk onderzoek.

Ondertussen zitten de jongeren die zich de afgelopen jaren zo vereenzelvigden met Let’s Go Urban en hun rolmodel El Kaouakibi in zak en as. De organisatie waar ze zo trots op waren en ze zich aan optrokken, dreigt nu een paria te worden. Ondanks het mooie weer was het een week waarin vooral de jongeren het kind van de rekening waren.

MEER OVER Sacha Van Wiele

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio