Themabeeld. 

Themabeeld. ©  BELGAIMAGE

Meteen voor de rechter als je betrapt wordt met gsm achter het stuur: verscherpte controles in provincie Antwerpen

Vanaf 1 maart zal de politie in de hele provincie Antwerpen een week lang extra controleren op het gebruik van de gsm achter het stuur. Wie betrapt wordt, wordt meteen voor de politierechtbank gedagvaard. “In het verkeer moet je aandacht op de weg gericht zijn, zonder uitzondering of excuus”, zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx.

De verscherpte controles komen er in het verlengde van de “Automodus”-campagne die de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) nog tot eind februari voert. Uit onderzoek van de VSV blijkt dat 82% van de bestuurders het heel normaal vindt om even niet bereikbaar te zijn tijdens het rijden, maar slechts 59% vindt dat geen enkele binnenkomende oproep of melding zo dringend is dat hij dadelijk beantwoord moet worden.

“In het verkeer moeten je blik en je aandacht op de weg gericht zijn, zonder uitzondering of excuus. De duizend-en-een andere dingen die je alleen maar afleiden en ongevallen kunnen veroorzaken, horen niet thuis achter het stuur. Dat is de wet en wie die niet naleeft, kan een boete verwachten”, zegt Antwerps gouverneur en voorzitter van het Vlaams Forum Verkeersveiligheid Cathy Berx. “Met de verscherpte controles die op 1 maart starten, willen we een duidelijk signaal geven”, aldus de gouverneur.

Politierechtbank

Het Antwerps parket zet zijn schouders mee onder de actie en gaat overtreders meteen dagvaarden voor de politierechtbank. “Afleiding achter het stuur, meestal door het gebruik van een gsm, is uiterst gevaarlijk en heeft een duidelijke impact op de verkeersveiligheid”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts.

“Bij vaststelling door de politie wordt dit ook altijd vervolgd in de vorm van een onmiddellijke inning (116 euro, nvdr.). Tijdens de provinciale actie willen we een nog krachtiger signaal geven naar overtreders. Zij zullen geen onmiddellijke boete krijgen, maar gedagvaard worden voor de politierechtbank”, aldus Aerts. Daar riskeren overtreders een boete van 240 euro en 8 dagen rijverbod. Voor wie eerder al veroordeeld werd, ligt die boete uiteraard hoger.

Zwaar vervoer

Vorige maand controleerde de politie op zwaar vervoer in provincie Antwerpen. Bij die controles werden 716 inbreuken vastgesteld. De meeste bestuurders zondigden tegen de rij- en rusttijden (15,9 procent), gevolgd door overlading (12 procent) en gsm-gebruik achter het stuur (12 procent). In totaal kregen 487 bestuurders een boete, goed voor ruim 245.000 euro. De politie schreef ook 130 pv’s uit. In mei komt er een vervolg aan die actie.

 jtp

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio