© Shutterstock

Veertiger speelt ‘geldezel’: slachtoffer ziet 12.000 euro van bankrekening gaan

Grobbendonk -

Een 40-jarige man uit Grobbendonk opende in mei 2018 een nieuwe bankrekening waar een criminele organisatie meer dan 12.000 euro op stortte. Dat geld was afkomstig van een phishing-slachtoffer. De veertiger deed dienst als ‘geldezel’ en riskeert een voorwaardelijke straf. Naar eigen zeggen werd hij zelf het slachtoffer van fraude.

Britt Peeters

In mei 2018 kreeg een vrouw een e-mail van Argenta met de vraag persoonlijke gegevens in te vullen. Omdat het om een phishingmail ging, duurde het niet lang voor er een groot bedrag van haar rekening verdween. Meer dan 12.000 euro kwam terecht op de spaarrekening van S.C. (40). Meteen daarna werd er dertien keer 977 euro naar zijn zichtrekening gestort. C. had die spaarrekening maar een paar dagen voor de phishingmail geopend.

“Hij verklaarde dat hij had gereageerd op een Facebook-advertentie over voordelige leningen. Een Nederlandse man had hem gecontacteerd en verteld dat hij 5.000 euro kon lenen. Daarvoor moest hij een nieuwe rekening openen en zijn gegevens doorgeven. Dat is overduidelijk een louche manier van werken, en dat had C. moeten weten”, zei de openbare aanklager.

Ze vorderde een celstraf van twaalf maanden met uitstel. Ook rechter Willemijn Verhoeve richtte zich tot de beklaagde. “U bent toch geen puber van 18 jaar, hé. Had u de oplichting dan niet door?”, vroeg ze.

Vrijspraak

Meester Boermans, de advocaat van C., ging voluit voor de vrijspraak. “Ook twee gezinsleden van hem zijn het slachtoffer geworden van zo’n organisatie. Zij zijn ook vrijgesproken. C. had niet voldoende kritisch vermogen om te beseffen dat hij opgelicht werd. Op het openen van een rekening na, was er van hem geen enkele tussenkomst in deze zaak”, klonk het. Vonnis op 26 maart. (brip)

MEER OVER Misdaad Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio