©  BELGA

KV Mechelen en Beerschot op schema voor interessante ‘Belgenpremie’

Mooi meegenomen in tijden van corona: KV Mechelen, Beerschot en Waasland-Beveren ­mogen zich dit seizoen aan een ­financieel ­extraatje verwachten uit het ­televisiecontract. In dat contract is een ­bonus van twee miljoen euro voorzien, te verdelen onder de vijf clubs die dit seizoen de meeste speelkansen gaven aan Belgen of zogeheten ‘voetbalbelgen’ - dat zijn ­buitenlandse spelers die voor hun 23ste drie jaar in België hebben gevoetbald.

Thomas Standaert, Hannes Van Gael

Concreet worden bij elke club het aantal ‘Belgische’ speelminuten over het hele ­seizoen opgeteld. Op basis daarvan wordt er een klassement opgemaakt. KV Mechelen staat daarin voorlopig ruim aan de ­leiding met 16.530 minuten. Beerschot staat op een voorlopige derde plaats met 14.094 minuten, gevolgd door Waasland-Beveren (vierde plaats) met 13.317 ­minuten.

Antwerp pas veertiende

Antwerp staat pas op de veertiende plaats met 9.418 minuten. Onderaan het lijstje vinden we niet verrassend Cercle (4.861 minuten) en Moeskroen (4.331 minuten) terug. Voor de eerste in het klassement is een bonus van 600.000 euro voorzien. De tweede krijgt 500.000 euro, de derde 400.000 euro, de vierde 300.000 euro en de vijfde 200.000 euro. De premies worden uitgedeeld aan het einde van de reguliere competitie in zijn in het leven geroepen om de clubs aan te moedigen kansen te geven aan Belgische spelers. De play-offs tellen niet meer mee. Nog dit: in de onderhandelingen over het competitieformat werd ­Beerschot als promovendus uitgesloten voor de televisiegelden van 1A, maar voor deze premie krijgen ze dus wel de volle pot uitbetaald. Dat werd ons bevestigd door de Pro League.

 

Lierse K. op kop in 1B

Ook in eerste klasse B prijkt er een Antwerpse club bovenaan het ‘Belgenklassement’. Bij Lierse K. zijn de dertig (voetbal)Belgen goed voor 17.686 speelminuten. Club NXT, de beloften, volgen met 14.253 speelminuten. Westerlo (7.474 speelminuten) houdt alleen Seraing (5.198 speelminuten) achter zich.

MEER OVER KV Mechelen

Meer voetbalnieuws