© Belga

Vakbonden vragen medewerkers Pfizer Puurs om niet mee te staken

Langs de Rijksweg in Puurs, waar een aantal gespecialiseerde chemie- en farmabedrijven gevestigd zijn, hebben vakbonden ACV en ABVV donderdagvoormiddag actie gevoerd. Het personeel van Pfizer, waar het coronavaccin geproduceerd wordt, blijft op vraag van de vakbonden aan het werk. “We nemen onze verantwoordelijkheid”, klinkt het bij ACV en ABVV.

Vijftig vakbondsleden van ACV en ABVV voerden actie langs de Rijksweg, waar onder meer Pfizer en Novartis een vestiging hebben. De vakbonden vinden het door de werkgevers voorgestelde maximum van 0,4 procent bruto loonopslag onaanvaardbaar, zeker in de chemiesector.

“De chemische sector, met onder meer de farmaceutische bedrijven, waren essentiële activiteiten tijdens de coronacrisis. De voorbije maanden hebben de werknemers het werk in heel moeilijke omstandigheden moeten uitvoeren. Het zijn zij die de economie draaiende hebben gehouden. Zij verdienen hiervoor gewaardeerd te worden, niet alleen in woorden, maar ook in het loon.”

Bij de meeste bedrijven langs de Rijksweg blijft de meerderheid van de werknemers donderdag dan ook thuis. Bij Pfizer Puurs, dat verantwoordelijk is voor de vaccinproductie in heel Europa, is dat niet het geval. “Wij hebben doelbewust het personeel bij Pfizer niet opgeroepen om te staken”, zegt ACV-secretaris Paul Schoeters. “Daarmee willen we onze verantwoordelijkheid nemen en vermijden dat men ons kan verwijten de vaccinproductie te belemmeren.”

Stakingsbereidheid is er bij Pfizer echter wel, zegt ABVV-secretaris Danny Absillis. “Tijdens vorige acties zijn de mensen bij Pfizer steeds heel bereid geweest om mee actie te voeren. Het is dan ook belangrijk dat de regering en werkgevers nu hun verantwoordelijkheid nemen, anders zal de sociale vrede ook bij Pfizer niet bewaard kunnen blijven.” 

blg

MEER OVER Coronavirus