Minister Demir opent de kraan in het bijzijn van burgemeesters Erik Broeckx (Mortsel) en Koen Metsu (Edegem) en Pascal Juéry, CEO van Agfa. © Filip Spoelders

Restwarmte van Agfa warmt voortaan huizen en bedrijven op

Mortsel, Edegem -

Met een draai aan de kraan heeft Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) het coöperatieve warmtenet Warmte Verzilverd geopend. De restwarmte van de Agfa-Gevaertfabriek in Mortsel wordt voortaan gebruikt voor de verwarming en het sanitair in bedrijven en de toekomstige woongelegenheden van het woonproject Minerve in Edegem.

Filip Spoelders

In juli 2020 werden de eerste buizen gelegd op de site van Minerve. Ondertussen ligt er een warmtenet van 3,5 kilometer onder de grond om vanuit de Lieven Gevaertstraat de duurzame energie rond te pompen.

De site van Agfa 4 wordt nu voorzien van de restwarmte terwijl ook bedrijven Opnieuw & Co, Triakon en Papayoe zullen aansluiten. “Met Minerve volgen binnenkort nog eens 330 woongelegenheden. Vorige week hebben we eveneens een akkoord gesloten met het project Zilverkwartier in Berchem. Deze is nog eens goed voor 84 woongelegenheden. Ons warmtenet is op de groei gemaakt aangezien we over drie pompen beschikken en nog serieus kunnen uitbreiden met gebouwen in de omgeving”, legt Hartwin Leen van het Vlaamse expertisebureau Kelvin Solutions uit.

De Vlaamse overheid gaf 1,7 miljoen euro steun voor de uitbouw van het netwerk. “Ik geloof erg in het potentieel van warmtenetten in functie van de klimaatuitdagingen. De restwarmte vanuit de industrie is er, het zou niet slim zijn om die niet te gebruiken. Daarom voorziet Vlaanderen dit en volgend jaar telkens 35 miljoen euro voor het realiseren van warmtenetten om huizen te verwarmen”, zegt minister Demir.

Op tien jaar tijd willen de initiatiefnemers van Warmte Verzilverd zestienduizend ton CO2 besparen. Andere partners in het verhaal zijn de energiecoöperaties ZuidtrAnt en Ecopower.

Hartwin Leen van Kelvin Solutions leidt Vlaams minister Demir rond.  ©  Filip Spoelders

Ingenieur Anton Coppens van Kelvin Solutions informeert minister Demir.  ©  Filip Spoelders

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners