© Belga

Bart De Pauw kent procesdatum: start op 13 oktober

Het proces tegen Bart De Pauw start op 13 oktober. Dat heeft de correctionele rechtbank van Mechelen donderdag beslist. Er worden twee pleitdagen voorzien, een vonnis wordt ten vroegste op 10 november verwacht.

Bart De Pauw is naar de correctionele rechtbank verwezen voor belaging en stalking met elektronische communicatiemiddelen. De tv-maker en -presentator bracht begin november 2017 zelf naar buiten dat de VRT de samenwerking met hem had stopgezet na klachten over grensoverschrijdend gedrag door verschillende vrouwen met wie hij had samengewerkt.

De Pauw heeft sindsdien steeds volgehouden dat hij niets strafbaars deed en vroeg zelf om een proces. Nu is beslist dat het de correctionele rechtbank van Mechelen zich over de zaak buigt op woensdag 13 en donderdag 14 oktober. Een vonnis wordt ten vroegste op 10 november verwacht. De televisiemaker wordt bijgestaan door advocaten Michael Verhaeghe en John Maes.

Het openbaar ministerie, de verdediging en de tien burgerlijke partijen - negen vrouwen die ooit samenwerkten met De Pauw en het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, allen vertegenwoordigd door dezelfde advocaten - kwamen overeen om eerst hun standpunten schriftelijk aan elkaar en de rechters over te maken zodat niet alles tijdens de behandeling ten gronde mondeling moet worden herhaald. Ze mogen ook elk één keer schriftelijk antwoorden op de conclusies van de andere partijen.

“Eindelijk de inhoud”

“De gekozen procesdata zijn perfect en zijn er gekomen in onderling overleg met alle partijen”, zei meester John Maes, advocaat van Bart De Pauw, na afloop van de agendazitting. “Iedereen kreeg voldoende tijd om alles te zeggen, we kunnen ons nu beginnen voorbereiden op de pleidooien.”

“Het werd hoog tijd voor het proces, dit is al drie jaar aan de gang en hangt al drie jaar boven het hoofd van Bart en zijn gezin, dat wens ik niemand toe, zelfs mijn ergste vijand niet”, zei meestet Michaël Verhaeghe voor de zitting.

Ook langs de zijde van de burgerlijke partijen is er opluchting. “Nu kan het eindelijk over de inhoud gaan”, zei meester Christine Mussche die de burgerlijke partijen bijstaat. “We zijn tevreden dat er een grondig onderzoek is gevoerd, hopelijk volgt er nu ook een rechtvaardige uitspraak. Die gerechtelijke uitspraak is belangrijk voor mijn cliënten, de waarheid zal tijdens het proces eindelijk naar buiten komen. De enveloppekwestie is nu definitief van de baan, we kijken vooruit naar het proces dit najaar.”

De Pauw noch de burgerlijke partijen waren donderdag in persoon aanwezig, hun advocaten waren er wel. De zitting werd op de publieksbanken ook gevolgd door een advocate van de VRT. De Pauw stuurde een dagvaarding naar de VRT en eist een schadevergoeding van 12 miljoen euro voor reputatieschade na zijn ontslag eind 2017. Dat dossier wordt later door het Brusselse gerecht behandeld.

 (yb, evdg)

MEER OVER Bart De Pauw