© ATV

Bart De Wever en Fons Duchateau woest over afvalstort in park: “Zieke mentaliteit”

Antwerpen -

De stad was na het afgelopen lenteweekend op vele plekken herschapen tot een stort. Ook de voorbije dagen werden we verwend door de zon, wat zich helaas opnieuw weerspiegelde in het straatbeeld. Burgemeester Bart De Wever en schepen voor Stads- en Buurtonderhoud Fons Duchateau (beiden N-VA) deelden foto’s van het afval in het Droogdokkenpark en spraken er schande van.

STANDPUNT. Statiegeld en burgerzin tegen zwerfvuil

De niet zo lang geleden geopende Belvédère in Droogdokkenpark heeft zich op korte tijd ontpopt tot een pleisterplek van stadsbewoners. Helaas is dat ook te merken aan het afval dat er – zeker de laatste dagen – achterblijft.

“Dat jongeren willen buitenkomen, dat begrijp ik. Dat ze een proper park zo durven achterlaten ... Schandalig”, postte een verontwaardigde burgemeester De Wever donderdagochtend op Facebook.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Schepen Fons Duchateau ging nog een stap verder in zijn verontwaardiging. “Een lege bak bier op de Belvédère als getuige van een zieke mentaliteit”, plaatste hij bij veelzeggende foto’s . “En maar rekenen op de medewerkers van de stad om hun vuil op te ruimen, zodat ze vanavond nog eens een feestje kunnen bouwen.”

“En we zullen het opnieuw opruimen. Mensen hebben recht op een proper park om in te vertoeven. Zeker nu. Maar wie hiervoor verantwoordelijk is, is een verwend, asociaal en respectloos rotventje (m/v). Andere woorden zijn er niet voor”, schreef de schepen nog. Om te besluiten met: “PAK. HET. MEE. NAAR. HUIS!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voldoende capaciteit

“De enige oplossing is dat mensen hun afval mee naar huis nemen”, zei Michael Lescroart, woordvoerder van Fons Duchateau, na het afgelopen weekend. Daar blijft hij ook nu bij.

Jan Van Leuffel, initiatiefnemer van de grootschalige Aper’eau-evenementen, stelde voor om grotere containers te plaatsen op bepaalde plekken. Ook al plaatst de stad nu al extra containers op strategische plekken, het afvalprobleem kan pas opgelost geraken als de mentaliteit verandert.

LEES OOK: Uitbater zomerbar pleit voor grotere containervuilbakken en meer toiletten

De kwestie kwam donderdagavond ook aan bod op de raadscommissie. “We hebben in het midden van het Belvédère-park één papiermand staan met een ondergrondse container”, zei schepen Duchateau op de raadscommissie op vraag van raadslid Sam Voeten (CD&V). “De capaciteit bedraagt 7.000 liter ofwel een equivalent van 70 vuilbakken. Na een week zit die maar voor 63 procent vol. Er staan ook nog vier big Bellies, waarvan er maar twee vol zaten. Ik heb begrip voor de vraag naar meer vuilnisbakken, maar de reguliere capaciteit is voldoende, maar ze werd gewoon niet gebruikt. Het is geen probleem van capaciteit maar van mentaliteit.”

Tegen de middag was het Droogdokkenpark weer helemaal proper gemaakt. Alleen al vandaag waren er 335 medewerkers van de stadsreiniging op pad, met 22 papiermandwagens en 31 veegmachines.

Herhaaldelijk ingegrepen

Of en hoeveel mensen er de voorbije dagen op de bon zijn gegaan voor het achterlaten van afval, kan de stad voorlopig niet zeggen.

LEES OOK: Alles weer spic en span: stadsdiensten werken vuilnisbelt van warm weekend weg

Voorlopig neemt de stad ook geen extra maatregelen om samenkomsten tegen te gaan. “De burgemeester volgt het handhaven van de coronamaatregelen dagelijks op de voet, samen met de stedelijke diensten en de lokale politie”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van Bart De Wever.

“Er zijn sinds november bijkomende maatregelen getroffen op de belangrijkste shoppingassen. Er is ook elders in de stad verhoogd toezicht op drukke plaatsen. We doen zowel aan crowdmonitoring als aan aanwezigheid op het terrein. Zo is er ook afgelopen weekend en de voorbije dagen herhaaldelijk ingegrepen bij samenscholingen.”

 (joro)

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio