Onvoltooid veldharnas voor aartshertog Karel, de latere Karel V. Hans Rabeiler maakte het naar een ontwerp van Konrad Seusenhofer. 

Onvoltooid veldharnas voor aartshertog Karel, de latere Karel V. Hans Rabeiler maakte het naar een ontwerp van Konrad Seusenhofer. © Kunsthistorisches Museum Wenen

Prestigieuze expo toont bijzonder kinderharnasje Keizer Karel V

Mechelen -

Over iets meer dan een maand opent in Museum Hof van Busleyden in Mechelen een prestigieuze tentoonstelling met internationale allures. Kinderen van de Renaissance neemt je mee naar de roemrijke periode rond 1550, toen Mechelen de hoofdstad was van de Nederlanden. Wereldvermaarde musea lenen er topstukken voor uit.

Sven Van Haezendonck

De prestigieuze tentoonstelling met slagzin Opvoeding baart kunst vertelt over kunst en opvoeding aan het Mechelse hof. De tentoonstelling toont aan de hand van kunstwerken, geschriften en gebruiksvoorwerpen hoe vernieuwend de humanistische inzichten in opvoeding voor die tijd waren en hoe relevant ze nog zijn, hoe uitgekiend de huwelijkspolitiek van de Bourgondische en Habsburgse dynastie was, maar ook hoe fragiel de kindertijd was.

“Drie opeenvolgende generaties Habsburgse prinsen en prinsessen brachten hun kindertijd door in Mechelen. Daaronder ook de latere Keizer Karel V, die zou uitgroeien tot een van de belangrijkste heersers die Europa ooit heeft gekend”, vertelt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

Unieke kinderportretten

Wereldvermaarde musea zoals de National Gallery in Londen, de collectie van de Britse koningin en het Kunsthistorisches Museum in Wenen geven er kunstwerken voor in bruikleen. “Voor het eerst brengen we een reeks unieke kinderportretten samen van de Habsburgse prinsen en prinsessen die door prominente schilders uit die tijd werden gemaakt”, zegt curator Samuel Mareel.

Bijzonder is een verfijnd kinderharnasje van Karel V. Dankzij de gulle steun van donateurs en vrienden van het museum kon Hof van Busleyden dit opmerkelijke historische stuk vanuit Wenen laten overkomen. Het wordt in Mechelen tentoongesteld op een paspop die een ambachtelijk atelier in Tirol op maat maakte. De tentoonstelling loopt van vrijdag 26 maart tot zondag 4 juli, maar de ticketverkoop start al op maandag 1 maart. De prijs voor een ticket bedraagt 12 euro, een audiogids is inbegrepen. Voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar is er een familieparcours.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio