Er werd nog goed getraind bij Antwerp © RAFC Media

Antwerp FC gelooft in stunt: “Iedereen is vastberaden dat het nog kan”

De opdracht voor Antwerp in Glasgow is loodzwaar, maar niet onmogelijk. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Great Old stunt in Europa, vraag dat maar aan de jongens van Vitosha Sofia. En ook Jordan Lukaku heeft ervaring met het ophalen van een achterstand op het Europese toneel.

Diederik Geypen, David Van den Broeck

LEES OOK:

Met twee goals verschil winnen in een knock-outfase van de Europa League, daar weet Jordan Lukaku alles van. In 2018 flikte de linksachter het met Lazio bij Dinamo Kiev. Na een 2-2 gelijkspel in de heenmatch wonnen de Romeinen in Oekraïne met 0-2. “Het was toen héél koud”, weet ik nog.

“En Mbokani stond in het andere kamp. (lacht) Of die ervaring van pas komt? Iedereen was toen vastberaden dat het kon, en wist wat te doen. Dat is nu ook zo. Dit lijkt misschien een mission impossible, maar als we onze kwaliteiten benutten, en de omstandigheden zitten mee, kunnen we het tij toch nog keren.”

Zal Antwerp, dat móét komen, vrank en vrij voetballen in het Ibrox Stadium? “Deze situatie is nieuw voor de groep, en er zijn geen supporters. Dus druk van buitenaf ervaren we alleszins niet. Hoeveel procent kans ik ons geef? Daar plak ik geen cijfer op. De opdracht is duidelijk: winnen met minstens twee goals verschil.”

Maxime Le Marchand: “Niet kunnen trainen op Ibrox is een nadeel”

Als je met twee goals verschil moet winnen, dan is de nul houden achterin het halve werk, weet ook Maxime Le Marchand. “Ons kwalificeren voor de achtste finales wordt een aartsmoeilijke opdracht, maar in de groep leeft het gevoel dat er iets mogelijk is. Ook al beseffen we dat we móéten aanvallen.”

Rangers incasseerde dit seizoen in de eigen Scottish Premiership nauwelijks negen tegengoals in 33 matchen. Toch trekt Le Marchand zich op aan de heenmatch. “Rangers teert op een sterk defensief blok, maar vorige week lieten we zien dat we de achterhoede kunnen ontmantelen. Bovendien is met James Tavernier een belangrijke pion achterin afwezig.”

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Vanwege de slechte weersomstandigheden kon de Great Old woensdagavond niet in het Ibrox Stadium trainen. “En dat is toch een klein nadeel”, vindt de Fransman. “In de Europa League train je daags voor de wedstrijd altijd in het stadion. Dat helpt om een en ander te visualiseren. We zullen het jammer genoeg zonder die eerste kennismaking moeten doen.”

Frank Vercauteren: “Afwachten wat mogelijk is met Beiranvand”

Live vanuit Glasgow, woensdagavond omstreeks 18.45 uur: Frank Vercauteren. De Antwerp-coach blikte vooruit op de zeer zware return op het veld van Rangers.

Allereerst: raakt Beiranvand klaar? De Iraanse doelman had gisteren nog last. “We wilden hem bij ons hebben om te zien of hij zou kunnen spelen, maar voorlopig komt hij nog niet in aanmerking”, zei Vercauteren. “We hopen dat hij binnen de 24 uur toch nog tekenen geeft dat het kan.” En anders speelt De Wolf. Dramatiseren is niet nodig.

 

 ©  Isosport

Crucialer is wellicht de schorsing van Seck, die al het hele seizoen titularis is en achterin op een hoog niveau acteert. “En veel mogelijkheden hebben we daar niet, want ook Dylan (Batubinsika, red.) voelde zich niet helemaal fit en bleef thuis. Dus grijpen we terug naar Ritchie (De Laet, red.) centraal en zien we nog wel hoe we de andere posities invullen.” Het trio Gélin-Le Marchand-De Laet lijkt logisch.

Hoe Antwerp het moet/zal aanpakken? “We moeten lessen trekken uit de vorige match. Dat wil zeggen dat we op defensief vlak beter voor de dag moeten komen, maar dat we niet mogen vergeten om hen op offensief vlak opnieuw pijn te doen. We moeten op beide vlakken een plannetje klaar hebben. We kennen de moeilijkheidsgraad van deze match, we weten dat zij favoriet zijn. Maar we leggen ons er niet bij neer. We blijven erin geloven.”

Lamkel Zé geprovoceerd?

Met als extra troefkaart: Lamkel Zé. De Kameroener was geschorst in de heenmatch en hoopt de Schotten nu te verrassen. Maar in de plaatselijke pers werd wel al gespeculeerd over hoe de spelers van Rangers hem zouden kunnen provoceren, om hem niet in de match te laten komen. “Ach, ik denk dat hij volwassen genoeg is om niet in die val te trappen. Dat is iets waar hij élke wedstrijd moet op letten en iets waar we hem al vaker voor verwittigd hebben. Daar ga ik nu niet zoveel tijd aan besteden. Het is aan hem om te antwoorden met voetbalgestes. Met een goeie prestatie en graag ook efficiëntie.”

Tot slot: dat zijn ploeg gisteren niet in het stadion kon trainen, daar maakte Vercauteren geen item van. Hij had er zelfs alle begrip voor. “Ik ben een echte voetbalfan, dus ik begrijp de vraag van Rangers, dat alleen een klein deeltje van hun A-veld beschikbaar wilde stellen, om de rest van het veld niet te verpesten. Ik wil morgen ook in de beste omstandigheden spelen, dus geen probleem.”

 

 ©  RAFC Media

 

 ©  RAFC Media

 

 ©  RAFC Media

 

 ©  RAFC Media

LEES OOK: Rangers-coach Steven Gerrard op zijn hoede: “Zullen tegen Antwerp op ons best moeten zijn”

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws