Woensdag stond er een hele dag een vrachtwagen van een bouwfirma geparkeerd voor het zone 30-waarschuwingsbord van politiezone Voorkempen. Dat hielp het opzet natuurlijk niet. 

Woensdag stond er een hele dag een vrachtwagen van een bouwfirma geparkeerd voor het zone 30-waarschuwingsbord van politiezone Voorkempen. Dat hielp het opzet natuurlijk niet. ©  kristin matthyssen

Meer dan de helft van chauffeurs rijdt té hard in Halle-Dorp: gemeente neemt actie

Halle -

De gemeenteraad van Zoersel heeft dinsdag het voorstel van oppositiepartij H-eerlijk Zoersel unaniem goedgekeurd om de zone 30 in Halle-Dorp beter te doen naleven.

Kristin Matthyssen

H-eerlijk Zoersel klaagt al langer dat de zone 30 in Halle-Dorp eigenlijk een lachertje is. Gemeenteraadslid Tom Sleeuwaert (H-eerlijk Zoersel), die er zelf woont, hing een Telraam achter zijn venster. Zijn bevindingen tussen 1 januari en 30 juni 2020 zijn niet mals. Ondanks de coronaluwte passeerden er 922.087 voertuigen. Het ging om 22,3% vrachtwagens. 57% van de voertuigen reed te snel. 5,2% vlamde zelfs sneller dan 50 km/u en 1,26% presteerde het om zelfs rapper dan 70 km/u te rijden in een zone 30, waar geen afgescheiden fietspad is. Met bovendien een school in de buurt.

Het pas goedgekeurd mobiliteitsplan erkent de problemen, maar voorziet geen structurele heraanleg op korte termijn. “Daarom stel ik voor dat het college tegen juni preventieve en curatieve voorstellen doet”, zegt Tom Sleeuwaert (H-eerlijk Zoersel). ”Die hoeven niet duur te zijn. We denken aan het plaatsen van smileybordjes of een verkeerslicht met sensor dat op rood springt wanneer er te snel gereden wordt. Het is de bedoeling het maatregelenpakket tegen juni op te lijsten zodat het ten laatste eind dit jaar ingevoerd kan worden.” Jos Van Dongen (Vlaams Belang) stelde voor om zoals in Lint een ‘gevleugeld’ zebrapad aan te leggen dat extra breed is.

Schepen van Mobiliteit Marc De Cordt (Groen) zei dat hij met die timing kon leven. Alle partijen - ook de meerderheid - steunden het voorstel van H-eerlijk Zoersel. Woensdag bleek er al een elektronisch waarschuwingsbord van de politie Voorkempen te staan dat chauffeurs op de zone 30 moest wijzen. Spijtig genoeg stond er de hele dag een hoge vrachtwagen vlak voor geparkeerd zodat het niet zichtbaar was en aan zijn doel voorbij schoot.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio