De Nolse Duinen. 

De Nolse Duinen. © evdw

Toekomst Boterbergen ziet er rooskleurig uit

Kalmthout -

Een artistiek bord van kunstenares Kassiopeia Devriendt zal eerlang een realistisch beeld geven van hoe de gerevitaliseerde Boterbergen er in de toekomst zullen uitzien.

Ingrijpende werken aan de Boterbergen geven de natuur er opnieuw de kans om te worden zoals vroeger.  

Ingrijpende werken aan de Boterbergen geven de natuur er opnieuw de kans om te worden zoals vroeger.  ©  evdw

Eind vorig jaar werd met de verwijdering van de woekerende rododendron in de Boterbergen het LIFE Helvex-project afgerond. Dat project heeft ervoor gezorgd dat de totale oppervlakte aan Europees beschermde biotopen in het Grenspark Kalmthoutse Heide werd vergroot. Zo wordt vermeden dat kwetsbare soorten als bijvoorbeeld de heivlinder uitsterven.  

Luc Jordaens van Natuurpunt: “De Nolse duinen en Boterbergen werden ingrijpend omgevormd. De oude waardevolle duinen, oude dijken en dreven zijn opnieuw zichtbaar. Zo krijgt de biodiversiteit in het gebied een grote boost. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend. De aanleg van een bosrand in de Boterbergen vormde het laatste speerpunt voor het herstel van de biodiversiteit. De laatste weken zijn er in totaal 1.000 loofbomen aangeplant.”

Binnenkort plaatst Natuurpunt, in samenwerking met kunstenares Kassiopeia Devriendt, langs het Bosbessenpad in de Boterbergen een bord dat een realistisch toekomstbeeld moet scheppen. Ook al lijkt het landschap kaal, veel diersoorten staan te dringen om de leefgebieden in te nemen. Daarom wordt aan wandelaars gevraagd om op de wandelpaden te blijven en om honden aan de leiband te houden. (evdw)Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio