De drugs in de haven van Antwerpen werden gevonden tussen een lading hout. 

De drugs in de haven van Antwerpen werden gevonden tussen een lading hout. © Openbaar Ministerie Rotterdam

Record van 23 ton cocaïne onderschept in havens van Antwerpen en Hamburg

In de havens van Antwerpen en Hamburg is in totaal 23 ton cocaïne onderschept, samen een absoluut record. De drugs, met een handelswaarde van in totaal 600 miljoen euro, waren bestemd voor de Nederlandse markt. Een 28-jarige Nederlander is opgepakt.

Een tip van de Nederlandse douane aan de collega’s in Hamburg bracht de bal aan het rollen. Op vrijdag 12 februari deed de douane er een drugsvangst van 16.174 kilo cocaïne in drie containers. De drugs zaten verstopt in 1.728 blikken met plamuur, wat gebruikt wordt om scheuren en gaten in bijvoorbeeld een muur glad te strijken. Het transport was aangekomen aan boord van een containerschip uit Paraguay, dat via Tanger en Rotterdam Hamburg had bereikt.

In Hamburg vond de Duitse douane 16 ton coke, verborgen tussen blikken met plamuur. 

In Hamburg vond de Duitse douane 16 ton coke, verborgen tussen blikken met plamuur. © Openbaar Ministerie Rotterdam

De vrachtbrief vermeldde een 28-jarige man uit het Nederlandse Vlaardingen als geadresseerde. Uit verder onderzoek van het Nederlandse gerecht en de politie kwam een link naar boven met 11 containers die vanuit Panama onderweg waren naar de haven van Antwerpen. Die containers bevatten ananas, makreel, inktvis en hout.

De man had zich vorige week al telefonisch aangediend in de haven om de containers vrij te krijgen. De douane controleerde afgelopen zaterdag de containers in Antwerpen met behulp van een scanner. In een container met blokken hout vonden ze vervolgens zo’n 7.200 kilo cocaïne.

De 28-jarige Nederlander werd woensdagochtend opgepakt. De twee vangsten, 23 ton in totaal, vormen samen een absoluut record volgens de politie. “Nooit eerder is zoveel cocaïne in een keer onderschept. De vangsten en het nog voortdurende opsporingsonderzoek zijn gedaan in nauwe en intensieve samenwerking tussen politie, douane en openbaar ministerie in Nederland, Duitsland en België”, aldus de politie.

De drugs in de haven van Antwerpen werden gevonden tussen een lading hout. 

De drugs in de haven van Antwerpen werden gevonden tussen een lading hout. © Openbaar Ministerie Rotterdam

 jtp

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio