©  BELGA

Johnson & Johnson belooft eerste vaccindosissen twee maanden vroeger

De overheid verwacht in april de levering van 280.500 dosissen van de vaccinproducent Johnson & Johnson. Dat is twee maanden vroeger dan in eerdere schema’s werd gemeld. Dat schrijft De Tijd woensdag op basis van goedgeplaatste bronnen.

blg

In de nieuwste update is geschoven met het leverschema van Janssen Pharmaceutica, de Belgische dochter die voor het Amerikaanse Johnson & Johnson het coronavaccin ontwikkelt. Oorspronkelijk was voor juni een eerste levering van 1,4 miljoen dosissen voorzien.

Maar ons land rekent nu op een eerste levering van 280.500 dosissen in april, 420.750 in mei en ruim 700.000 in juni. Volgens goedgeplaatste bronnen begint J&J vanaf het tweede kwartaal met de levering aan ons land, zoals is overeengekomen met de Europese Commissie.

Marktlicentie

Die versnelling volgt mee uit de vroeger dan verwachte aanvraag voor een marktlicentie bij de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA. De bedoeling is dat die midden maart zijn oordeel velt. De studies hebben aangetoond dat het J&J-vaccin 66% bescherming biedt tegen Covid-19.

De versnelling is belangrijk omdat J&J alles heeft om een werkpaardje te zijn voor grote delen van onze bevolking. Het is het eerste vaccin dat met één dosis werkt en het kan bewaard worden bij koelkasttemperatuur.

J&J kan over twee maanden helpen een turbo te zetten op de vaccincampagne. Toch is er ook bij J&J geen zekerheid wat betreft de vaccinproductie, want dat blijft een complex proces dat verkeerd kan lopen.

MEER OVER Coronavirus