De fietscontrole van dinsdagavond op de Mechelse Veemarkt. 

De fietscontrole van dinsdagavond op de Mechelse Veemarkt. © Ward Bosmans

Fietscontroleacties werpen hun vruchten af

Mechelen -

Voor het tweede jaar op rij organiseerde de politiezone Mechelen-Willebroek de afgelopen maanden controleacties op fietsverlichting. Tijdens 123 verschillende controlemomenten tijdens de ‘donkere maanden’ lieten ‘slechts’ een goeie 6% van de fietsers zich betrappen. Dat is een daling ten opzichte van vorig jaar.

Ward Bosmans

“Het is het bewijs dat onze controleacties en de sensibilisering hun vruchten afwerpen”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-M+). “Mechelen heeft de ambitie om dé fietsstad van Vlaanderen te zijn. Dat houdt niet alleen in dat we werken aan de fietsinfrastructuur. We doen ook inspanningen op het vlak van fietsveiligheid.”

De politie controleert trouwens niet alleen op fietsverlichting, maar bijvoorbeeld ook op fietsers die in de verkeerde richting rijden. De afgelopen vier maanden werden 4.202 fietsers gecontroleerd waarvan er 281 een proces-verbaal kregen omdat ze zonder licht reden. Dat is 6,7% van de gecontroleerden, terwijl dat vorig jaar nog ruim 10% was. In dezelfde periode weden 68 overtredingen vastgesteld van fietsers die tegen de richting inreden. Ook dat is een daling ten opzichte van vorig jaar. “Ik ben uiteraard tevreden met deze cijfers. Ze bewijzen dat onze inspanningen op het vlak van fietsveiligheid wel degelijk een impact hebben.”

Ook tijdens een grote actie dinsdagavond op de Veemarkt werden meerdere fietsers geverbaliseerd. 51 fietsers werden gecontroleerd. Tien van hen hadden geen licht en kregen een pv. Opmerkelijk was dat sommigen van hen wel een goed werkend fietslicht hadden, maar het niet aan hadden staan. “Ze krijgen een boete van 58 euro, maar we geven hen ook gratis fietslichtjes, zodat ze reglementair verder kunnen rijden”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. “Ook de komende maanden zullen er regelmatig nog controleacties volgen.”(wabo)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio