©  BELGA

Vennootschap El Kaouakibi sloot twee contracten met VRT toen ze nog bestuurder was

De vennootschap ‘A Woman’s View’ van Sihame El Kaouakibi sloot in 2017 twee contracten om prestaties te leveren aan de VRT. De Antwerpse onderneemster was op dat moment nog lid van de raad van bestuur van de openbare omroep, en dus is er sprake van een inbreuk op het charter deugdelijk bestuur, bevestigt woordvoerder Bob Vermeir. Volgens El Kaouakibi ging het om “een ruilovereenkomst zonder betaling.”

Nieuwswebsite Business AM pakte eerst uit met de contracten van de vennootschap van El Kaouakibi. Het gaat om twee contracten waaraan meerdere facturen zijn verbonden. In totaal gaat het om 33.000 euro voor het eerste contract en 2.500 euro voor het tweede, bevestigt VRT-woordvoerder Bob Vermeir aan Belga.

Met de contracten is op zich niets fout, benadrukt Vermeir. “Dat is correct verlopen. Maar leden van de raad van bestuur van de VRT mogen geen diensten leveren of andere contracten sluiten met de VRT. Dat gaat in tegen het charter deugdelijk bestuur”, zegt hij. Gebeurt dat toch, dan moet dat gemeld worden aan de voorzitter van de raad van bestuur, duidt Vermeir. Dat deed El Kaouakibi - die tussen januari 2015 en juni 2018 in de raad van bestuur zat, nog voor ze voor Open Vld verkozen werd in het Vlaams parlement - niet.

El Kaouakibi zegt dinsdagavond dat er geen betalingen werden uitgevoerd. “A Woman’s View organiseerde op vraag van een klant een talentenjacht voor jongeren in Limburg: Limburgz Finezt. Als mediapartner werd MNM aangezocht, dat twee dagen kwam uitzenden vanop het event. Door beide partijen werd overeengekomen dat het hier een ruildeal betrof waarvoor geen betalingen werden uitgevoerd.” In het tweede contract ontwikkelde het bedrijf van El Kaouakibi de choreografie van de move tegen pesten. “Hiervoor werd 2.500 euro gefactureerd”, klinkt het.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) is bezorgd om de “deontologische fouten die in het verleden zijn gebeurd binnen de raad van bestuur van de VRT”, laat zijn kabinet dinsdagavond weten. “De leden van de raad van bestuur moeten deontologisch de hoogste standaarden hanteren. Elke vorm van belangenvermenging kan en mag niet getolereerd worden. Het is aan de raad en aan de VRT om daarop toe te zien”, klinkt het.

Los daarvan kan Dalle zich “moeilijk uitspreken over zaken van het verleden”. Hij verwijst wel naar de nieuwe beheersovereenkomst, die eind vorig jaar werd afgesloten, en waarin “transparantie, integriteit en deontologie centraal staan”. “We verwachten terecht de hoogste deontologische standaarden van onze openbare omroep, dit geldt des te meer voor zijn bestuurders.”

El Kaouakibi kwam recentelijk in opspraak na aantijgingen van financiële malversaties bij haar Antwerpse jongeren-vzw Let’s Go Urban. Dinsdag raakte bekend dat de statutaire commissie van de Open Vld haar gedurende zes maanden heeft geschorst, als bewarende maatregel. Belga

MEER OVER Sihame El Kaouakibi

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio