De waarschuwingsborden staan klaar. ‘s Avonds kan het op De Pont bij het Schildehof erg druk worden: geen vrijwilligers dit jaar, maar wel veel padden.  

De waarschuwingsborden staan klaar. ‘s Avonds kan het op De Pont bij het Schildehof erg druk worden: geen vrijwilligers dit jaar, maar wel veel padden.  © Jan Auman

Zelfs paddenoverzet lijdt onder corona

Schilde -

Na de winterprik, hebben de lentetemperaturen de amfibieën wakker geschud. Ook in Schilde, op De Pont, is de trek gestart, al moet de padden nog op gang komen.

“Door de coronamaatregelen worden er dit jaar padden, kikkers en salamanders overgezet zonder opstartvergadering en met een noodgedwongen erg kleine bezetting. Jammer dat we zoveel vrijwilligers moeten teleurstellen want normaal is dit een erg sociaal gebeuren”, zegt Lode Rubberecht van Natuurpunt, die de actie al sinds 2006 coördineert.

Rubberecht vraagt met aandrang om niet op eigen houtje dieren te gaan overzetten. “We hebben de gemeente, die ons ook nu weer steunt, beloofd een coronaveilige overzet te organiseren.”

In Schilde stonden ze al op 15 februari op de uitkijk, maar de koudegolf legde de trek al gauw volledig stil. Lode Rubberecht: “De grote trek is nog niet begonnen. Daarvoor zijn de lentetemperaturen die we vandaag kennen niet voldoende en missen we ook nog een zacht lentebuitje. Als die regen komt, kan het snel gaan en zal onze voorlopige score van 1.028 dieren snel sneuvelen. In het verleden hebben we in één dag en nacht al eens 1.700 dieren veilig aan de overkant gekregen.”

Wat het precies gaat worden is een beetje koffiedik kijken. “Op dit ogenblik zetten we vooral padden en kleine watersalamanders en vinpootsalamanders over. Die beginnen traditioneel eerder te trekken dan de padden. Die worden gevolgd door de bruine kikkers en de alpenwatersalamander is de hekkensluiter.” (jaa)Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio