Werknemers Geels bedrijf bevangen door CO: 36 mensen naar ziekenhuis

Geel -

Bij de firma Technics & Applications (T&A) op de bedrijvenzone in Geel zijn tientallen werknemers dinsdagmiddag bevangen geraakt door een hoog CO-gehalte. Een 35-tal mensen is naar het ziekenhuis overgebracht.

Hans Otten, Marc Peeters

Een medewerker van T&A op de Klaus-Michael Kuehnelaan in Geel klaagde dinsdag kort na de middag dat hij zich onwel voelde. De bedrijfsleiding trommelde daarom de ziekenwagen op. Toen de hulpverleners het gebouw betraden, sloeg de automatische CO-meter van hun apparatuur onmiddellijk alarm: er zou te veel koolstofmonoxide (CO) in het bedrijf aanwezig zijn. Bij nader onderzoek van het slachtoffer bleek ook dat hij een verhoogd CO-gehalte in het bloed had. Dat is een giftig, kleur- en reukloos gas dat onder meer ontstaat door onvolledige verbranding van brandstoffen. Langdurige inademing kan tot de dood leiden.

Toen ook andere medewerkers zich niet lekker voelden, kwam een groot hulpoffensief met tientallen ziekenwagens op gang. De opgeroepen brandweer kon met haar meetapparatuur alleen maar bevestigen dat op een groot deel van de productiesite veel te veel CO aanwezig was. De productie werd onmiddellijk stilgelegd en het volledige bedrijf werd geëvacueerd, waarbij alle werknemers in openlucht een test op mogelijke CO-vergiftiging ondergingen.

Tientallen slachtoffers

In eerste instantie legden de werknemers een blaastest af. Wie daarbij duidelijke sporen van koolstofmonoxide vertoonde, werd preventief naar het hospitaal overgebracht. Daar volgde bij de opname nog een bloedtest, die veel accurater de graad van vergiftiging bepaalt. Op basis daarvan beslissen de artsen of een verdere behandeling nodig is.

 

 ©  Marc Peeters

“Afgaande op de waarden die bij sommige mensen in het bloed gemeten zijn, zou de verhoogde CO-situatie mogelijk al sinds gisteren (maandag, red.) in de bedrijfsgebouwen hangen”, zegt de Geelse burgemeester Vera Celis (N-VA). “De slachtoffers met te veel koolstofmonoxide in het bloed werden naar zeven verschillende ziekenhuizen in de streek gevoerd, waar ze in de zwaarste gevallen een speciale behandeling in een zuurstoftank moeten ondergaan. Niet elk hospitaal is met dergelijke drukapparatuur uitgerust. Er zouden toch 36 personeelsleden bevangen zijn geraakt door CO en weggevoerd zijn. We mogen van geluk spreken dat een van hen tijdig gemeld had dat hij zich onwel voelde, want anders hadden we hier met een veel ernstigere situatie te maken kunnen krijgen.”

Dat een grote ramp tijdig vermeden werd, bevestigt ook bevelvoerder Ben Wouters van de brandweerzone Kempen. Volgens hem zouden de intoxicaties van de slachtoffers al bij al goed meevallen. Het merendeel van hen moest geen speciale behandeling in een drukkamer ondergaan.

Naar de oorzaak van de verhoogde CO was het dinsdagmiddag nog gissen. Mogelijk heeft het te maken met de gebruikte productieprocessen of materialen bij Technics & Applications, maar de brandweer sluit niet uit dat een van de transportvoertuigjes in het productiebedrijf voor een CO-uitstoot heeft gezorgd. T&A maakt automatische zwembadafdekkingen en is daarin toonaangevend in Europa.

(mph, ho)

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio