Aangeboden door ENGIE

© Shutterstock.com

Zijn zonnepanelen nog een goede investering?

Zonnepanelen zijn de laatste tijd niet uit het nieuws geweest. Je zou haast vergeten dat ze nog steeds de interessantste manier zijn om zelf duurzame stroom op te wekken, én dat de investering nog steeds rendeert.

Als zonnepanelen in het nieuws komen, gaat het meestal over het einde van de terugdraaiende teller met het prosumententarief, de digitale meter en het nieuwe systeem met het ‘injectietarief’.

Dat zijn allemaal (belangrijke!) factoren, maar ze mogen niet afleiden van de hoofdzaak: zonnepanelen zijn vandaag nog steeds rendabel. Bovendien staan zonnepanelen in de top-10 van de nuttigste maatregelen die we kunnen nemen om de opwarming van de aarde af te remmen.

Hoeveel kost een installatie?

Dat zonnepanelen zo interessant blijven, komt vooral doordat hun prijs de voorbije twintig jaar fors gedaald is. Een gemiddelde installatie (voor een verbruik van 4000 kWh of een productie van 4,5 kWp) kost vandaag ongeveer 5.500 euro: dat is bijna een kwart van wat dezelfde installatie twintig jaar geleden kostte. Bovendien zijn moderne panelen efficiënter (ze halen meer elektriciteit uit dezelfde hoeveelheid zonlicht), en ze gaan ook nog eens langer mee.

Voor een nieuwe installatie op een gebouw dat al voor januari 2014 op het energienetwerk was aangesloten, kun je dit jaar in Vlaanderen nog rekenen op een zonnepremie. Voor de installatie van 4,5 kWp uit het voorbeeld bedraagt de premie ongeveer 1.200 euro. Vanaf 2022 en tot in 2024 daalt het premiebedrag jaarlijks met ongeveer een kwart, dus als je de maximale premie wil benutten, moet je er snel bijzijn.

Hoeveel brengen panelen in Vlaanderen op?

Hoeveel zonnepanelen effectief opbrengen, hangt af van verschillende factoren zoals de oriëntatie van het dak. In een optimaal scenario bespaar je (bij een jaarverbruik van 4000 kWh) met de installatie uit het voorbeeld ongeveer 430 euro per jaar op je elektriciteitsfactuur.

Voor een investering van 4.300 euro (5.500 euro minus de Vlaamse premie) komt dat neer op een rendement van bijna 10 procent. Na 10 jaar heb je je investering volledig terugverdiend – of zelfs al na 8,5 jaar, als je ook een batterij plaats. Voor de resterende levensduur van de installatie maak je zuivere winst.

Ook in Brussel en Wallonië zijn zonnepanelen nog steeds rendabel.

Hoe bereken je het rendement?

Als je een offerte voor zonnepanelen laat maken, zal de installateur berekenen wat de verwachte opbrengst is. Hij let daarbij onder meer op de precieze oriëntatie, de hellingsgraad van je dak, het verwachte aantal schaduwuren en houdt ook rekening met het type zonnepanelen.